kontakt@zajedno-moramo.rs

ZAJEDNO: Vrtić u Batajnici ucenjuje roditelje drastičnim poskupljenjem

U predškolskoj ustanovi Vrtiću Parkiću u Batajnici u avgustu je istaknuto obaveštenje na oglasnoj tabli da će se od 1. septembra primenjivati nove cene usluga vrtića. Umesto dosadašnjih 5.500 dinara (koje plaćaju roditelju) + 22.400 din (ovaj deo pokriva Grad) nova cena će iznostiti 12.000 din + 22.400 din.

Dat je rok od 7 dana da se izjasne roditelji  da li ostaju u ovom vrtiću, iako je direktorka otišla na odmor do 22. avgusta. Deca koja od 1. septembra treba da počnu obavezan predškolski pripremni program nemaju gde biti upisana, jer su rokovi završeni, državni i privatni vrtići u Batajnici su puni.

Roditelji iz grupe predškolaca su se udružili i zatražili hitan sastanak sa direktorkom.

Na sastanku se nije pojavila direktorka Ana Sovrlić, već njen suprug Predrag Sovrlić, inače investitor i vlasnik Maximus Invest firme. On tvrdi da je i sam u Upravi vrtića i da je zadužen za finansije. Svi su ga tad prvi put videli i čuli za njega, a pojavio se veliki broj roditelja.

G-din Sovrlić je bio izuzetno neprijatan i ponižavao je i vredjao roditelje, iznosio niz laži kao npr. da je od Nove godine do danas struja poskupela 4 puta i sl. Pokušavao je da se opravda velikim skokom cena kao i da je zapravo kriv Grad jer nece da poveća subvencije. Razgovor je zavrsen njegovom izjavom da nece odustati od povećanja cene i da je sastanak završen – a roditelji da idu tamo gde nam je bolje. Da li ovi građani imaju ikakva prava ili su prepušteni na milost i nemilost bahatih vlasnika vrtića?

Deca su upisana pod određenim uslovima, a dve nedelje pre početka nove školske godine ti uslovi se drastično menjaju, a više nemaju gde da prebace decu. Opcija od 4 sata u Osnovnoj školi većini roditelja ne odgovara zbog radnog vremena.

Roditelji nisu upisali decu u privatnu predškolsku ustanovu iz besa već su na to bili primorani jer su bili odbijeni u državnim ustanovama zbog nedostatka kapaciteta.

Preko 60 roditelja traži da Vrtić Parkić ukine poskupljenje od 23% jer je protivno Zakonu.

Grad Beograd i novi gradonačelnik moraju hitno da reaguju na ove ucene Batajničkog privatog vrtića. Ovo će sutra na sednici grada izneti beogradska odbornica iz stranke Zajedno Milica Jablanović.

Ono što ovaj primer pokazuje je da neinvestiranje u državne vrtiće znači prepuštanje sudbine dece i roditelja u ruke privatnika i može dovesti naše sugrađane u podređenu ili bezizalznu situaciju. Ako se grad već hvali rekordnim budžetom, hitno se mora uložiti u izgradnju i opremanje državnih vrtića, u koje se sutra neće upisivati deca preko veze čime će se privatnim vrtićima oduzeti mogućnost ucene i maltretiranja roditelja. Naravno, ne posluju svi privatni vrtići na ovakav bahat način, ali se problem mora prevenirati i sprečiti sistemskim rešenjem!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content