kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno: Tražićemo izmenu Pravilnika o dodeli podsticaja u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla

Stranka Zajedno će poslati dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kojem će tražiti da se izmeni Pravilnik o dodeli podsticaja u stočarstvu za kvalitetena priplodna grla tako da svi imaju pravo na podsticaje.

Prema Pravilniuku o dodeli podsticaja u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla stoji da pravo na ovu vrstu podsticaja imaju ona gazdinstva koja imaju tri ili više kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, a najviše do 300.

Kako nezvanično saznaje stranka Zajedno, predstavnici Ministarstva rekli su da u budućnosti nažalost neće biti rentabilna poljoprivredna gazdinstva koja imaju jednocifren broj krava.

Podsećamo da prema Republičkom zavodu za statistiku, od ukupnog broja gazdinstava koji imaju priplodne mlečne krave, čak 59% ovih gazdinstava imaju jednu, ili dve, na koje, zbog ovog Pravilnika ne mogu da ostvare pravo na podsticaje po grlu.

„Ono što Ministarstvo ne zna ili ne želi da prihvati jeste da više od 65% od ukupnog broja grla su krave koje se nalaze u stadu do 9 krava, koje će biti rasprodate ukoliko se zaista zauzme ovakav stav. Sa druge strane, čak 96% ukupnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave mlečnim govedarstvom ima do 9 muznih krava, što predstavlja veliki broj ljudi koji će svoja poljoprivredna gazdinstva ugasiti, i koji neće imati više ovakav izvor prihoda bilo da je to osnovni ili dopunski prihod“, rekla je dr Jelena Kalajdžić narodna poslanica iz stranke Zajedno.

Ona smatra da je krajnji momenat da se ozbiljno pristupi rešavanju ovog problema tako što će se omogućiti podsticaji nevezano za broj grla, čime će se pomoći poljoprivrednicima i obezbediti cena mleka od koje bi stočari imali račun da ostave krave, a ne da ih rasprodaju kao što je to trenutno slučaj.

„Ako želimo da nam opstanu stočarstvo i poljoprivreda i da imamo našu hranu, moraće bolje odluke da se donose“, izjavila je Kalajdžić.

Stranka Zajedno će nastaviti da podržava zahteve poljoprivrednika i da predlaže rešenja koja će poboljšati stanje u srpskom agraru.

Go To Top
Skip to content