kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno: Osuđujemo napade huligana na roditelje maloletnih dečaka na Ilidži

Stranka Zajedno najoštrije osuđuje napade huligana na roditelje maloletnih dečaka koji se desio juče na međunarodnom dečijem sportskom turniru na Ilidži.

Takođe, pozdravljamo brzu reakciju sarajevskog MUP-a, koja je uhapsila četvoricu napadača koji su suzavcem, bakljama i noževima napali roditelje maloletnih dečaka iz Srbije.

Postavlja se pitanje zašto nam se ovakvi incidenti i dalje događaju? Zašto u ovom regionu i dalje vladaju mržnje i netrpeljivosti bilo na nacionalnoj, verskoj ili nekoj drugoj osnovi. Ti napadači iz Sarajeva su dvadesetogodišnjaci, rođeni u toku ili nakon ratova devedesetih. Šta njih može navesti da napadnu nekoga ko je drugačiji od njih, a pritom prvi komšija?
Može ih navesti upravo zaostala politika i retorika iz devedesetih godina, kada niko od nas posle pada Berlinskog zida nije znao ni kud će ni gde će.

Navode ih političari i mediji koji takvu ratnohuškačku i neprijateljsku retoriku ispoljavaju na dnevnom nivou, a takvih ima svuda na ovim prostorima. Svuda vlada populizam! Pa dokle ljudi tako?

Ono što stranka Zejedno predlaže kao vid rešenja, kao način da ovaj naš region, da Zapadni Balkan ponovo bude miran, da se smanje tenzije i netrepeljivosti, jeste održavanje Međunarodne konferencije. Srbija treba što pre da izađe sa planom za rešenje svih vitalnih, otvorenih, problema na Zapadnom Balkanu i da traži održavanje te Međunarodne konferencije, uz učešće svih političkih entiteta iz regiona, EU i zemalja Kvinte. To je životni interes naše zemlje i svih građana koji ovde žive. Vreme ne radi za Srbiju. Nije stvar Amerike, EU, ili bilo koga drugog, da upozna bitne učesnike političkog i javnog života sa najbitnijim stvarima u međunarodnim odnosima naše zemlje, već je to obaveza vrha vlasti u Srbiji.

Vreme je za državnicke odluke, a ne za političko kalkulanstvo, koje je posledica kukavičluka vlasti i populizma.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content