kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno: Nastavlja se sistemsko uništavanje poljoprivrednika u Srbiji

U stranci Zajedno navedeno je da mera koja je doneta u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a odnosi se na ukidanje carine i prelevmana za uvoz prasadi do 50 kg, nije adekvatna, ne nudi trajno rešenje i ne ide u korist srpskih poljoprivrednika.

Naime, za trenutno loše stanje u poljoprivredi, naročito kada je u pitanju stočarstvo zaslužan je isključivo dosadašnji (ne)rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a sada je doneta ova mera kako bi se pomoglo klaničarima, a sve opet na propast srpskog domaćina, i na štetu države od milijardu dinara.

Obnavljanje stočnog fonda u Republici Srbiji jeste neophodno, međutim na ovaj način se opet marginalizuje srpski poljoprivrednik, a u fokus se stavljaju veliki klaničari. Umesto ovakve vrste pomoći, srpskom poljoprivredniku, uzgajivaču svinja potrebno je pomoći na drugačiji način, odnosno kroz podsticaje, pri čemu bi se oni, na primer, povećali za priplodne krmače sa 15000 na 25000 dinara, a za svinje sa 1000 na 2000 dinara. Jedino bi na taj način država stavila do znanja da želi i hoće da pomogne srpskom poljoprivredniku.

Republika Srbija treba da bude zemlja izvoza, jer ima potencijal i vredne ljude na selu. Međutim, postaje zemlja uvoza mesa, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda. “Apsolutno nisam iznenađena ovom merom koja je doneta, jer već duži vremenski period pričam da su Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potrebni stručni ljudi, koji imaju znanja, ali i kontakta sa srpskim poljoprivrednicima kako bi znali koji su problemi prisutni na terenu, i kako da ih na najbolji način reše” istakla je dr Jelena Kalajdžić. “Klaničarima je ovo odlična stvar. Međutim, naš poljoprivrednik neće moći biti konkurentan na tržištu, i ne može da parira tim cenama kada on prozvodi svoje prase. Neće više postojati uzgajivači priplodnih krmača, uništava se proizvodnja u Srbiji, prasad ćemo samo uvoziti. Vidim da je to mera za jednu godinu. U kojoj ozbiljnoj državi se prave jednogodišnji planovi za bilo šta, a ne za ovako ozbiljnu granu poljorpivrede? Srpski domaćin nije ključan Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sve ovo rezultiraće lošijom hranom koju će naši građani Srbije jesti”, dodala je.

Već dugo ukazujemo na probleme, ali ih niko ne čuje, ili ne želi da ih čuje. Tražimo povećanje subvencija po hektaru, povećanje regresa za đubrivo, gorivo bez akcize i bez pdv-a. Pričali smo o problemima u mlekarstvu, došlo se do toga državljani Srbije piju poljsko mleko. Sistemski se uništava poljoprivreda u Srbiji!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content