kontakt@zajedno-moramo.rs

Stranka Zajedno će tražiti hitnu sednicu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu zbog slučaja u naselju Mirijevo

Javnost je uznemirena slučajem osmogodišnje devojčice koja je nakon prijava komšija pronađena zatočena u stanu svog oca u naselju Mirijevo. Stranka Zajedno će tražiti hitnu sednicu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

„U slučaju jezivog zlostavljanja i zanemarivanja osmogodišnje devojčice u naselju Mirijevo moglo se samo po ko zna koji put konstatovati da u našoj državi sistem socijalne zaštite naprosto ne štiti najugroženije grupe te da su one često prepuštene svojoj (ne)sreći“, izjavila je dr Milica Marušić Jablanović, odbornica u Skupštini grada Beograda ispred koalicije Moramo – Zajedno.

Ona je kostatovala da je činjenica da su još zaposleni u porodilištu konstatovali da roditelji nisu u stanju da čuvaju svoje dete.

„Osam godina kasnije, zatičemo najstrašnije izmučeno dete čiji je mentalni razvoj, po svoj prilici, bespovratno ugrožen, a odgovornost se prebacuje sa Centra za socijalni rad i suda na – komšije!“.

„Nije ovde reč o tome da su komšije krive. Komšije su prijavljivali ali Centar za socijalni rad nije adekvatno odreagovao“, dodaje Danijela Nestorović, poslanica u Narodnoj skupštini iz stranke Zajedno.

Marušić Jablanović podseća i da su centri za socijalni rad potkapacitirani, da su pritisci ogromni a broj slučajeva koji ka njima gravitiraju jako veliki.

„To može da dovede do sagorevanja zaposlenih i do negativne selekcije, gde će se za rad u ovim ustanovama javljati sve više onih koje ljudska nesreća i sopstvena nemoć prosto neće doticati! A posledice takve selekcije su nesagledive“, rekla je Marušić Jablanović.

Danijela Nestorović je izjavila i da će stranka Zajedno zahtevati hitnu sednicu Odbora za zdravlje i porodicu u Narodnoj skupštini.

Država je glavna i odgovorna, smatra Marušić Jablanović, koja dodaje da je upravo država pokazala sramno nisku brigu za mentalno zdravlje stanovništva, koje je osnov naše  dobrobiti.

„U postupku hapšenja i suđenja ocu zlostavljaču ostaje glavno pitanje na koji način će to pomoći detetu koje je godinama bilo njegov rob? I dodatno, da li će u šupljem sistemu postojati praćenje daljeg postupanja ovog zlostavljača, nakon izlaska iz zatvora“, rekla je Marušić Jablanović.

Nestorović smatra i da Ministarstvo treba da izvrši kontrolu rada centara za socijalni rad i pooštri kriterijume za rad socijalnih radnika. Naravno u rad centra bi u ovakvim slučajevima trebalo da se uključi i tim neuropsihijatara koji u posebnim slučajevima daju svoja mišljenja o podobnosti za vršenje roditeljskog prava

Go To Top
Skip to content