kontakt@zajedno-moramo.rs

Predstavnici Zelene balkanske mreže gosti Danskog parlamenta – Srbija može mnogo pomoći EU, ukoliko EU sada pomogne Srbji

Predstavnici Zelene balkanske mreže su bili gosti Danskog parlamenta. Tema za razgovore sa predstavnicima Danskog parlamenta na sastanku Odbora za evropska pitanja, bila je proširenje EU i kako se države Zapadne Evrope prepoznaju u okviru EU. Ono što je Kristina Milošević, internacionalni sekretar Zajedno, naglasila je stav stranke Zajedno da Srbija može snažno da pomogne EU, ukoliko EU sada pomogne Srbiji.

Neophodno je promeniti način rešavanja najvećih problema na Zapadnom Balkanu. Zajedno se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju istovremeno, a cilj je da bude postignut dogovor izmedju svih regionalnih entiteta i EU.

Zajedno veruje da je stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu način da svi zajedno udjemo u ubrzani proces pridruživanja EU.

Pre toga je neophodno postići potpuno usaglašavanje odbrambene i bezbednosne politike svih regionalnih činilaca medjusobno i usaglašavanje izmedju EU i ovako usaglašene regionalne politike.

Ono što je kao zaključak izašlo je da je jako bitno ispoštovati sva poglavlja koja su potrebna za prijem Srbije u EU, prvenstveno zbog toga što je potrebno da Srbija dobije okvire jedne evropske, demokratske zemlje, ali je svakako i jasno da se mora od strane EU naći rešenje za autokratski režim, koji ubrzano gura kako Srbiju, tako i sve zemlje Zapadnog Balkana od Evrope i evropskih vrednosti.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content