kontakt@zajedno-moramo.rs

Poslanici i odbornici opozicionih stranaka traže zaustavljanje kreditiranja rušenja Starog savskog mosta u Beogradu

Odbornik u Skupštini grada Beograda iz koalicije Moramo / Zajedno Dejan Atanacković i Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, su u ime odbornika koalicije Moramo, Ujedinjeni i Narodne stranke, kao i narodnih poslanika koji su podržali apel za odbranu Starog savskog mosta potpisali i uputili apel francuskoj ambasadi i banci Paribas da zaustave kreditiranje rušenja ovog beogradskog mosta.

Dejan Atanacković iz stranke Zajedno koji je inicijator ovog kolektivnog obraćanja objašnjava da je namera da se ukaže da je davanje kredita ovoj vlasti za tu svrhu, stvar koja baca ljagu korupcije i bahatosti na svakog učesnika u takvom poslu.

„Obratili smo se francuskoj banci Paribas s namerom da ukažemo na to da je najavljeno rušenje Starog savskog mosta, za koji je ova banka odobrila kredit Vladi Srbije, u suprotnosti sa interesom građana Beograda. Reč o mostu koji je simbol antifašističke borbe i građanskog otpora, koji se prostorno i vremenski nadovezuje na Staro sajmište kao mesto Holokausta, da se rušenjem mosta stvaraju ogromni problemi za ionako tešku saobraćajnu situaciju u Beogradu, te da su čitav postupak i priprema projekta rušenja starog i gradnje novog mosta u potpunosti netransparentni, sa elementima osnovane sumnje u duboko koruptivan posao“, rekao je Atanacković.

Isto pismo je prosleđeno i francuskoj ambasadi u Beogradu, sa očekivanjem da Francuska, s kojom delimo jednak odnos prema antifašističkoj borbi, doprinosi kulturi antifašizma, a ne da učestvuje u rušenju obeležja antifašističke borbe.

„Podsetili smo i da je Srbija, kao i Francuska, potpisnik evropske Faro konvencije, i da je u obavezi da je primenjuje, a koja se odnosi na neophodne i održive evropske politike zaštite kulturnog nasleđa“, izjavio je Atanacković.

On podseća da je pre nekoliko dana započeto rušenje nemačkog paviljona na Starom sajmištu, te da je u skladu sa tim i pismo ažurirano upravo tom informacijom. Time je ukazano na apsolutnu urgentnost zahteva za podršku u očuvanju kulturne baštine, posebno one koja se tiče mesta sećanja, „još jednog pojma koji je više nego jasan našim evropskim i francuskim sagovornicima“.

Stranka Zajedno će nastaviti da sarađuje sa političkim organizacijama i udruženjima građana koji se protive ovom vandalskom i besmislenom rušenju koje nema nijedan drugi cilj sem zadovoljenja privatnih interesa koruptivnih krugova okupljenih oko naprednjačke vlasti.

Pokrenućemo i podržaćemo borbu za odbranu našeg mosta i pozvaćemo građane na masovnu pobunu u slučaju pokušaja vlasti da otpočne njegovo rušenje.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content