Nije tu reč, gospođo Gojković, o nečijoj vikendici, pa da bude lična stvar vlasnika da li je polupao prozore, razvalio plafon ili izazvao požar i posle krpio štetu svojim parama. Čak i kada bi sutra bili definitvno uklonjeni svi tragove štete, to Vas ne može osloboditi odgovornosti što ste omogućili da šteta nad spomenikom kulture bude pričinjena.

Koristim ovu priliku i da Vas pozovem da iznesete u javnost informacije o projektu muzeja koji se finansira javnim novcem, a krije od javnosti. Uz jednaku samovolju s kakvom nam je oteta železnička stanica, a Savski trg pretvoren u besmislen prostor kojim dominira višemilionska pseudoistorijska kič-statua čija je cena protivzakonito proglašena državnom tajnom, u toku je priprema u potpunosti netransparentnog i duboko zabrinjavajućeg tretmana kulturne baštine. Gde je projekat muzejskog prostora za koji se građani zadužuju kreditom od 10 miliona evra? Gde je projekat čija je samo tehnička dokumentacija koštala 29 miliona dinara?

Na kraju, želim da Vas obavestim da će krivična prijava protiv Vas zbog osnova sumnje da ste svojim nečinjenjem, odnosno svesnim propuštanjem da zaštitite spomenik kulture Železničku stanicu, pričinili veću materijalnu štetu, biti aktuelna i nakon što budete smenjeni sa položaja na kom se nalazite i da od tužbe, koja je podneta u ime javnog interesa građana Beograda i Srbije, nećemo odustati. Naravno, svakom je jasno da ono na šta u ovom trenutku možete da se oslonite jeste disfunkcionalno i instrumentalizovano tužilaštvo, zarobljeno od strane režima čiji ste deo.

Ali i to će doći na svoje.

Srdačno,

Dejan Atanacković, odbornik Zajedno i pisac