kontakt@zajedno-moramo.rs

Atanacković: Odonos prema kulturi i kulturnom nasleđu ova vlast tumači kao lično vlasništvo

Kandidat za gradonačelnika Beograda na predizborima, Dejan Atanacković i odbornik Zajedno u Skupštini grada, istakao je da je odnos prema kulturi, finansiranju, kulturnoj produkciji i manifestacijama rezultat jednog šireg i veoma doslednog odnosa prema gradu koji ova vlast tumači kao lično vlasništvo.

Najnoviji primer samovolje je taj da su učinili da Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, sam ode sa čela Bitefa, čoveka koji je ovu manifestaciju doveo u rang vodećih pozorišnih manifestacija u Evropi.

Način na koji je direktor tretiran i odluka da mu se mandat po isteku ne produži pokazatelj su metoda koji ova vlast koristi kako na stručne pojedince, tako i na kulturna dobra.

Spomenicima kulture i kulturnim dobrima u Beogradu se planski ne obnavlja zaštita kako bi se na taj način stvorila lažna legalnost zarad interesa privilegovanih investitora koji koriste pomenuti vakuum da uruše, okupiraju ili sruše kulturno nasleđe Beograda.

Ruše se zaštićene zgrade, ruši se stručnost, ruši se kultura, finansiraju se projekti organizacija koje su nedavno osnovane, a marginalizuju važne institucije i manifestacije. Na nezakonito okupiranoj teritoriji Beograda pod nazivmom „Beograd na vodi“ priprema se navodni projekat obnove spomenika kuluture tzv. „Ložionice“, a zapravo najveći deo tog novca troši se na izgradnju nove zgrade u vrednosti od 52 miliona evra.

Ovim činom se još jednom pokazuje koliko je ova vlast, kako na nivou grada tako i na nivou republike, lišena svesti Evropskoj agendi za kulturu i kuluturno nasleđe koja je doneta 2018. godine, a koja se zasniva na razvoju grada kroz obnavljanje i korišćenje kulturnog nasleđa.

Podsećamo, stranka Zajedno podnela je krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Olivere Vučković, ministarke kulture Maje Gojković i drugih lica pri Zavodu i Ministarstvu, zbog sumnje da nisu zaštili spomenik kulture Železničku stanicu u Beogradu i time pričinili veću materijalnu štetu ovom zaštićenom objektu.

Go To Top