kontakt@zajedno-moramo.rs

Mitrašinović: Budžet za poljoprivredu mora biti proporcionalan udelu poljoprivrede u BDP-u Srbije

Domaća poljoprivreda je suočena sa sve većim problemima, a seljaci jedva sastavljaju kraj s krajem. Stranka Zajedno smatra da poljoprivreda mora postati grana privrede od strateškog značaja za Srbiju.

Budžet za poljoprivredu za narednu godinu mora biti proporcionalan BDP-u koji se ostvari od poljoprivrede u tekućoj ili prošloj godini. Ukoliko poljoprivreda učestvuje sa 7% u BDP-u, budžet za sledeću godinu za poljoprivredu bi trebao da bude isto toliko procenata u republičkom budžetu. Sada je budžet za poljoprivredu oko 5% ukupnog budžeta dok EU izdvaja čak 36% ukupnog budžeta za poljoprivredu – ukoliko želimo rezultate i dovoljno hrane treba da tome težimo.

„Takav budžet bi mogao da obezbedi opstanak našim poljoprivrednicima i očuvanje sela. Ulaganja u razvoj poljoprivrede bi se svakako isplatila i državi kroz povećanje prometa poljoprivrednim proizvodnima, zapošljavanjem dodatne radne snage i plaćanjem poreza“, pojašnjava Srđan Mitrašinović, predsednik Izvršnog odbora stranke Zajedno.

On podseća da porška domaćoj proizvodnji hrane donosi korist celom društvu.

„Podrška domaćoj poljoprivredi ne bi značila samo seljacima već svim ljudima koji svakodnevno kupuju namirnice u prodavnicama. Ulaganje u domaću proizvodnju, uz kontrolu uvoza i izvoza može dovesti do veće kontrolne nad cenama hrane koja mora svima biti dostupna, što sada nije“, rekao je Mitrašinović.

Stranka Zajedno predlaže i da se podigne iznos subvencija koje dobijaju poljoprivrednici: 200 evra po hektaru za biljnu proizvodnju; 250 evra za voćarstvo i povrtarstvo, za đubrivo i semenski material 200 evra, gorivo za poljoprivredne radove bez akcize i pdv-a (oko 100 dinara po litri), svako selo mora imati dostupnog agronoma i veterinara, a premija za mleko treba da iznosi 15 dinara po litru.

„Verujem da su ovo nužne izmene kako bi i domaći proizvođači i potrošači bili u boljoj poziciji“, zaključuje Mitrašinović.

Go To Top
Skip to content