kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić i Atanacković: Hitna obustava rušenja nemačkog paviljona na Starom sajmištu i ostavka Olivere Vučković

Započelo je protivzakonito rušenje nemačkog paviljona, jedne od sačuvanih zgrada logora “Staro Sajmište”. Rušenje se obavlja bez identifikacije izvođača i table sa informacijom o gradilištu, a na licu mesta od radnika “Rade Končar”, narodni poslanik, dr Đorđe Miketić dobio je informaciju da se navodno radi o firmi MIS-gradnja po nalogu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ovo varvarsko i protivzakonito rušenje memorijalnog centra Staro sajmište, mora se momentalno obustaviti, a zgrada nemačkog paviljona, kao i ostatak logora na Sajmištu moraju hitno biti stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, istakao je narodni poslanik dr Đorđe Miketić.

Jevrejska zajednica u Srbiji je ovo zvanično i tražila od Zavoda, ali do sada beogradski Zavod za zaštitu spomenika nije dao odgovor.

Centar za istraživanje Holokausta i edukaciju je takođe pozvao na obustavu rušenja Nemačkog paviljona i zaštitu celokupnog istorijskog prostora logora na Sajmištu, kao i Savskog mosta.
Takođe, u toku je rušenje centralne kule Sajmišta za izgradnju kopije sa “panoramskim liftom” bez ikakve javne rasprave o tome.

Stoga, pozivamo na momentalni prekid ovog anticivilizacijskog čina rušenja, a Oliveru Vučković, vd direktorku Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, da smesta podnese ostavku zbog katastrofalnog učinka svoga rada na mestu rukovodioca najznačajnijom institucijom kulturne zaštite u prestonici.

Odbornik skupštine grada, Dejan Atanacković ističe da tokom godina upravljanja Zavodom od strane Olivere Vučković, Beogradu je pričinjena neprocenjiva šteta u vidu rušenja ili trajnog oštećenja brojnih zdanja sa statusom spomenika kulture, kao i zdanja u periodu privemenog isteka zaštite.

Beogradska tvrđava je pod stalnim napadom investitora bliskih vladajućem režimu. Trudom građana, civilnog sektora i uticajem panevropske organizacije Evropa Nostra, privremeno je zaustavljena gradnja “gondole” zbog koje je Beogradska tvrđava smeštena među sedam najugroženijih spomenika kulture na evropskom kontinentu. Posečena su stoletna stabla, izvršena u potpunosti nestručna i nezakonita rekonstrukcija Velikog stepeništa, pogled sa tvrđave opstruiran je gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa K-distrikt na trajno uništenim arheološkim slojevima, a podignute zgrade dostižu visinu kojom je trajno narušena abijentalna celina najznačajnijeg beogradskog spomenika kulture.

Kalemegdan i Beogradska tvrđava trenutno su pod pretnjom gradnje objekata u podnožju u blizini kule Nebojša, a u sklopu sportskog centra porodice Đoković, kao i linijskim parkom koji podrazumeva gradnju i u brojne neprihvatljive intervencije na zaštićenom području.

U centru Beograda, na Kosančićevom vencu, Starom gradu, Vračaru, srušena su zdanja pod zaštitom ili zdanja koja su se našla u situaciji privremenog isteka zaštite te je time direktno omogućena “legalnost” njihovog rušenja – mehanizam koji je u sprezi sa driektorkom Zavoda iskorišćen za brojna rušenja u Beogradu.

Zgrada glavne Železničke stanice, ruinirana je požarom i nemarom, zbog čega je protiv Olivere Vučković pokrenuta i krivična prijava.
Takođe, iz javne imovine grada zdanja pod zaštitom prodavana su u bescenje, kao što je slučaj sa Geneks kulom, najavljeno je rušenje Starog savskog mosta, uprkos inicijativi da se ovaj most zaštiti kao kulturno dobro, odnosno uz odbijanje Zavoda da odgovori na ovaj zahtev.

Zbog ovih i mnogih drugih razloga, a pre svega zbog svoga ušešća u zaštiti interesa našeg kulturno-istorijskog nasleđa, zarad podrške koruptivnim poslovima gradnje u sprezi vlasti i interesnih grupa okupljenih oko vlasti, Olivera Vučković saučesnik je organiozovanog nasilja nad Beogradom i odgovorna za veliku štetu u potpunoj suprotnosti sa funkcijom i institucijom koju predstavlja.

Ovim putem Miketić i Atanacković pozivaju i sve zaposlene u Zavodu za zaštitu spomenika grada Beograda, stručnjake iz oblasti zaštite, da ustanu protiv ovakvog vođenja svoje ustanove i da podrže ovaj zahtev za ostavku, te da u slučaju da se Olivera Vučković o zahtev ogluši smesta stupe u štrajk.

“Sačuvajte obraz, ne dozvolite sebi da učestvujete u organizovanom kriminalnom nasilju nad Beogradom. Ova vlast će pasti, a sa njom i celokupna mašinerija otetih javnih institucija stavljenih u fukciju koruptivnih poslova”.

Pored zaposlenih u Zavodu, pozivaju i kolege iz odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda, radi zajedničkog utvrđivanja narednih koraka u odbrani naše najvažnije institucije zaštite kultuno istorijskih spomenika, i odbrani Beograda.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content