kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Uništili su poljoprivredu u prethodnih 10 godina i sada svi iz svog džepa plaćamo njihov nemar!

„Za loše stanje u poljoprivredi odgovorno je isključivo Ministratsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, smatra dr Jelena Kalajdžić narodna poslanica iz stranke Zajedno.

„Otkupna cena pšenice je 20 dinara, malina 200 dinara, najveći deo roda višnje je druga klasa te je cena iste 35 dinara. A jel ste bili skoro u prodavnici? Crni luk 150 dinara, krompir 100 dinara, sargarepa 200, meso više od 1000 dinara… Inflacija je preko 100% za namirnice koje se najčešće kupuju – a to su one prehrambene“, rekla je Kalajdžić.

Ona podseća da je hrana jeftinija u Grčkoj, Nemačkoj ili Španiji nego u Srbiji!

„Nedostatak prerađivačkih kapaciteta, nedostatak radne snage, nedostatak struke koja bi podpomogla da se reše nagomilani problemi, ostvarili veći prinosi i bolji kvalitet su razlog ovome, a predstavnici resornog Ministarstva kažu da je sve dobro i berićetno“, kaže Kalajdžić.

Narodna poslanica iz stranke Zajedno kaže da je situacija poljoprivredi krajnje alarmantna.

„Akontna cena pšenice za ovogodišnji rod iznosi svega 20 dinara, a prinosi su dosta niži u odnosu na prošlu godinu. Ako uzmemo primer Mačve, prosečan prinos po hektaru je 5 tone, a cena 20 dinara pri čemu je dohodak ukupno 100.000 dinara za jedan hektar. Međutim, za jedan hektar pšenice, kada se uključi đubrenje, sredstva za zaštitu bilja, semenska pšenica, vršaj, proizvođač treba da izdvoji oko 160.000 dinara, što znači da su naši poljoprivrednici u minusu čak 60.000 dinara. Ništa bolja situacija nije ni u Sremu, Banatu…“, rekla je Kalajdžić.

„A kada poljoprivrednici zaduženi do guše, iz očaja, blokiraju puteve – ministartvo tvrdi da to nije zbog loše otkupne cene, već da se ruši predsednik države. Kakav predsednik države?! Dajte poljoprivrednicima subvencije od 300 evra, dajte dobru otkupnu cenu, dajte podršku stočarima, voćarima, povrtarima…“, dodala je narodna poslanica.

Alarmantna situacija je i u malinarstvu

„Da će do ovoga doći govorila sam i na skupštinskoj raspravi, već tada se nadzirao ovaj problem“, istakla je dr Jelena Kalajdžić poslanica stranke Zajedno.

Ona smatra da je krajnje neozbiljno to što se tek sada raspravlja o ceni maline, i što se traži rešenje, dok se kao dobro ističu mere koje su zakasnele.

„To što je resorno Ministarstvo poslalo zahtev Narodnoj banci koja je odbrila moratorijum kredita za prethodnu godinu za neisplaćenu malinu, kako bi hladnjačari platili ono što su ostali dužni, ne znači da su pomogli proizvođačima malina. To što su proizvođači malina dobili svoj pošteno zarađen novac za prošlogodišnji rod, nije za nikakvu pohvalu, jer su trebali da ga dobiju mnogo ranije“, kaže Kalajdžić.

Ona podseća da ništa bolja situacija nije ni sa oblačinskom višnjom. Retko u kojim zasadima se mogla naći prva klasa, dok je cena za drugu klasa višnje iznosila 35 dinara.

„Pored nedostatka prerađivačkih kapaciteta, zbog čega je vrlo često odlagan početak berbe, što je često rezultiralo gubitak kvaliteta plodova prisutan je i problem nedostatka struke na terenu, jer da postoji struka na terenu, bili bi veći prinosi, bolji kvalitet plodova, i samim tim veća zarada za naše poljoprivrednike“, rekla je Kalajdžić.

Upravo zato što poljoprivrednici propadaju, cene poljoprivrednih proizvoda samo rastu, smatra narodna poslanica

„Tako građani Srbije u prodavnicama plaćaju 150 dinara za 1 kg crnog luka, daju 200 dinara za šargarepu, preko 1000 dinara za 1 kg mesa… Uništili su poljoprivredu u prethodnih 10 godina i sada svi plaćamo. Bukvalno svi iz svog džepa plaćamo njihov nemar! Setite se ovoga kad odete na pijacu ili u prodavnicu“, zaključuje Kalajdžić.

Zbog toga je potrebno što pre da resorno Ministarstvo poljoprivrede konačno prihvati odgovornost za postojeće probleme. Stranka Zajedno ima predlog hitnih mera, ali isto tako temeljno radi na rešavanju sistemskih problema u poljoprivredi, kao što je pravljenje jasne strategije za razvoj poljoprivrede u Republici Srbiji, rešavanje robnih rezervi, profesionalnih poljoprivrednika, izmena Zakona koji se tiču PIO fonda za poljoprivrednike.

Go To Top
Skip to content