kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Svinjetina će uskoro biti luksuz i u Sremu i Mačvi

Sve se više priča o porastu cena mesa, naročito svinjetine, za šta Ministarstvo poljoprivrede odgovornost prebacuje na afričku kugu koja je odnela veliki broj svinja u našoj zemlji. Narodna poslanica iz stranke Zajedno Jelena Kalajdžić smatra da je upravo Ministarstvo odgovorno za visoke cene svinjetine i loše stanje u domaćem svinjarstvu.

„U svim prodavnicama i mesarama građani Srbije danas treba da izdvoje više od 1000 dinara za 1 kg svinjetine. Ovo meso će uskoro biti luksuz i za građane Srbije sa prosečnom platom, za one koji primaju manje od toga, ono je odavno poslastica za praznike. Ako se ovako nastavi svinjetina će uskoro biti luksuz i u krajevima poznatim po odgoju svinja kao što su Srem i Mačva pošto su mere države loše i za svinjare kao što su loše i za kupce“, rekla je Kalajdžić.

Ona kaže i da je neverovatna činjenica da je Srbija uvezla svinjetine za 60 miliona evra.

„To je poražavajuće, za jednu poljoprivrednu zemlju kakva je Srbija. Koliko agrarna politika jedne zemlje treba da bude loša, da bi nam svinjarstvo bilo na ovom nivou“, dodaje Kalajdžić.

Narodna poslanica ističe i da Ministratsvo poljoprivrede nema nikakvo pravo da krivicu za poskupljenje svinjetine i uvoz mesa svaljuje na afričku kugu.

„Ekonomski togar ni ranijih godina nije mogao baš da se pohvali da mu je svinjarstvo svetla tačka u poljoprivredi. Tako je od 2012. godine pa do 2022. godine zabeležen intenzivan pad u broju svinja u Republici Srbiji, pri čemu je broj svinja smanjen za oko 8%, a nakon afričke kuge taj procenat je i uvećan“, rekla je Kalajdžić.

Stranka zajedno smatra da je za lošu situaciju u svinjarstvu, ali i u čitavoj poljoprivredi, isključivo krivo resorno ministarstvo koje je donosilo pogrešne odluke i pravilnike i sprovodilo pogrešne konkurse više od deset godina unazad.

„Koliko sada svinja ima ekonomski tigar to trenutno niko ne zna. Pre svega nekoliko dana uverili smo se da resorno ministarstvo ne zna ni koliko se hektara poljoprivrednog zemljišta obrađuje, pa tako isto ne znamo ni koliko imamo krava, ni svinja. Ono što se jedino zna jeste da je cena svinjetine u prodavnicama porasla, i da se očekuje dalji rast“, zaključuje Kalajdžić.

Go To Top
Skip to content