kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Sistemski uništavaju poljoprivredu da bi postali zemlja kablova

Nad poljoprivrednicima se vrši sistemska pljačka, a sve pod velom slobodnog tržišta. Tako je ove godine rod, nezavisno da li je pšenica, jagoda, malina, višnja, kupina, od poljoprivrednika otkupljen skoro za džabe. Ako uzmemo tržišnu cenu kupine, koja je u intervalu od 80 do 100 dinara po kilogramu u zavisnosti od područja, cenu berača, kao i troškove proizvodnje, ove godine je sigurno da proizvođači neće imati za svoju egzistenciju, a nepojmljivo je misliti o tome da će imati novca da ulože u zasade u narednoj sezoni.

I dok je loša cena žitarica, voća, dok hara afrička kuga svinja i vrši se eutanazija istih, dok nam vraćaju čips sa granice zbog nedozvoljene količine akrilamida, dok nam vraćaju breskve sa granice zbog visoke koncentracije insekticida u plodovima i neusaglašenosti o dozvoljenim preparatima između Srbije i Evropske unije, dok se ne radi ništa kada je bezbednost hrane u pitanju, država se hvali satelitskim snimcima koji pokazuju da je neki proizvođač prijavio više hektara nego što poseduje kako bi ostvario veći prihod od subvencija po hektaru.
Narodna poslanica stranke Zajedno, Jelena Kalajdžić naglasila je dve ključne stvari kada je ova problematika u pitanju: “Prvo, nadležno Ministarstvo treba da isplati subvencije po hektaru jer pošteni poljoprivrednici na njih već dugo čekaju. Drugo, to što je sprovedena kontrola i što je otkriveno da je neko prijavio veće površine pod biljnom proizvodnjom nego što zapravo ima, to nije nikakva vest i nije za hvaljenje. Redovne kontrole treba da se sprovode svake godine, neposredno pre dodele subvencija. Da li resorno Ministarstvo želi da kaže da kontrole do sada nisu postojale, pa su tako subvencije po hektaru dodeljivane “na lepe oči, šakom i kapom”? Ovo zaista sad budi još dublju sumnju u dosadašnji rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.”
U godini kada ne postoji proizvođač koji je prihodovao od svog rada, bez obzira da li je ratar, voćar ili povrtar, ne ostaje ništa drugo nego da zaključimo da se radi na sistemskom uništavanju poljoprivrede, na uništavanju sela, gde je cilj države da postanemo zemlja klešta, kablova i šrafcigera.
Go To Top
Skip to content