kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Politika zaštite tajkuna umesto poljoprivrednih proizvođača je dovela do katastrofalnog stanja u svinjarstvu

U periodu vladavine SNS-a, tačnije od 2014. do 2022. godine prema zvaničnim podacima, broj svinja u Srbiji je opao za 17,6%. Narodna poslanica iz stranke Zajedno Jelena Kalajdžić smatra da je kritično stanje u svinjarstvu rezultat politike zaštite tajkuna umesto poljoprivrednih proizvođača.

Količine svinjskog mesa koje preostaje u Srbiji nisu dovoljne da podmire domaću potrošnju, već smo postali zavisnici od uvoza.

„Zbog loše agrarne politike, donošenja loših odluka i pravilnika, zbog zaštite tajkuna umesto poljoprivrednih proizvođača, Srbija iako ima veliki potencijal, veliki je uvoznik svinjskog mesa“, rekla je Kalajdžić.

Ona dodaje da će se koliko je stanje u svinjarstvu kritično znati tek nakon popisa poljoprivrede koji će biti u ovoj godini, kada će se i utvrditi kako su loša politika i afrička kuga uticale na ovu granu.

„Smatra se da srednje razvijena zemlja mora da ima svinja koliko i stanovnika. Danska na jednog stanovnika ima šest svinja, a Srbija na tri stanovnika ima tek jednu svinju“, rekla je Kalajdžić.

Narodna poslanica podseća da u Strategiji razvoja poljoprivrede koja važi od 2014 do 2024. godine piše da najveći broj poljoprivrednih gazdinstava koje se bave svinjarstvom ima od tri do devet grla svinja (39,8% gazdinstava), i da je njihovo učešće u ukupnom broju svinja 19,4%. Takođe, u istoj Strategiji navodi se da mali proizvođači predstavljaju prepreku razvoju i intenziviranju svinjarstva.

„Strategija je iskorišćena kao osnov da se sve više novca slije prema velikim proizvođačima koji su koncetrisani na izvoz, dok oni koji imaju do 10 grla u tovu, kojih je u našoj državi najviše ne dobijaju subvencije. Ovo je opravdano Zakonom o podsticajima gde piše da pravo na podsticaje za tov svinja ostvaruju oni koji imaju najmanje 10 grla u tovu, međutim s obzirom na izuzetno lošu situaciju potrebno je i ovim ljudima obezbediti pomoć pošto i tu postoji, za naše uslove, znatna količina svinja koje završe na tržištu“, izjavila je Kalajdžić.

Stranka Zajedno predlaže mere koje bi poboljšale situaciju u domaćem svinjarstvu. Potrebno je osnaživati sva poljoprivredna gazdinstva koja se bave svinjarstvom, kroz razne podsticaje (direktne), ali isto tako i ulaganje u farme i opreme. Država mora da uspostavi veću kontrolu nad oligopolom koji drže nakupci i klaničari i cenama koje neverovatno osciliraju – od 250 dinara za kilogram u otkupu do 160 dinara za samo dve nedelje. Mali proizvođači su veoma bitni, te omogućiti da pravo na podsticaju po grlu imaju svi (a ne oni koji imaju više od 10 grla u tovu). Moramo obezbediti veterinare u svakom selu, a PDV je potrebno ukinuti na stočnu hranu.

Go To Top
Skip to content