kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Ne bi me čudilo da opet usledi krčenje zasada crvenog zlata

Narodna poslanica i članica stranke Zajedno, Jelena Kalajdžić je na Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine govorila o aktuelnim problemima malinara. Kalajdžić smatra da za probleme malinara postoji rešenje, samo je pitanje da li postoji i politička volja za to.

Od niske cene ka još nižoj… Od 200 dinara, na 180, pa čak i na 150 dinara na pojedinim otkupnim mestima, uz sve oštrije uslove po pitanju pakovanja i kvaliteta plodova. Zaista je neverovatno da je ministarka poljoprivrede izjavila kako je država za malinare već uradila puno stvari da bi zbog toga trebali da budu zadovoljni“, rekla je Kalajdžić

Ona kaže da dok malinari čekaju da se neko smiluje i dok čekaju na dogovore na vidiku imamo još jedan knjiški primer uništavanja dela naše poljoprivrede.

Ne bi me čudilo da opet usledi krčenje zasada crvenog zlata, predstavnici Ministarstva bi se verovatno i tada pitali zašto se krči i šta je problem da se malo malinari strpe. Verovatno bi i za to nezadovoljstvo proizvođača rekli da je usključivo političke prirode“, rekla je Kalajdžić.

Kako bi zaista pomogla našim malinarima, država treba da radi na otvaranju novih tržišta što bi pospešilo i proizvodnju. Osim toga država ne sme da dozvoljava tolike oscilacije u ceni maline iz godine u godinu, jer to proizvođačima donosi nestabilnost“, smatra Kalajdžić.

Ona kaže i da bi Srbija morala da zaštiti svoj brend: „Srpska malina se mora zaštiti jer je prepoznatljiva u svetu po kvalitetu“.

Nedavno sam postavila poslaničko pitanje o tome da je država uvezla malinu prošle godine iz Bosne i Hercegovine, Poljske i Češke što je uticalo na poremećaj tržišta i narušavanje kvaliteta naše maline – još uvek čekam odgovor“, podseća Kalajdžić.

Ministastvo poljoprivrede mora da počne da se sistemski bavi rešavanjem problema koji su godinama unazad prisutni. „Za sve postoji rešenje, pa i za probleme u poljoprivredi, pitanje je da li ova vlast ima političku volju da rešava te probleme“, zaključuje Kalajdžić

Go To Top
Skip to content