kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Ministarstvo poljoprivrede da odgovori kada je poslednji put vršena kontrola u fabrici čipsa “Chips way d.o.o.” iz Čačka

“Tražimo odgovornost od Ministarstva poljoprivrede zbog prisustva, u nedozvoljenoj količini, kancerogenog akrilamida koji je pronađen u čipsu na granici sa Hrvatskom, prilikom njegovog izvoza.”, rekla je dr Jelena Kalajdžić, narodna poslanica stranke Zajedno. Poljoprivredne inspekcije su dužne da rade svoj posao, i ovakva greška je nedopustiva. Dužnost poljoprivredne inspekcije jeste da sprovodi mere i kontroliše poljoprivredne, ali isto tako i prehrambene proizvode, kako na domaćem tržištu, tako i proizvode koji su namenjeni za izvoz.

 

Narodna poslanica Kalajdžić uputila je poslaničko pitanje i tražila da se dostave podaci kada je poslednji put i u kom vremenskom intervalu vršena inspekcijska kontrola u fabrici čipsa “Chipsy way doo”, kao i kojom metodologijom se vrši uzorkovanje čipseva u toj fabrici. Ona je naglasila da poljoprivredne inspekcije, koje su pod kontrolom Ministarstva poljoprivrede ne rade dovoljno dobro svoj posao kada je bezbednost hrane u pitanju, i da moraju postojati jače redovne kontrole, kako do ovakvih stvari ne bi dolazilo. “Kao što smo do sada i navikli, tek kada nastane problem, vidi se neka trunka ozbiljnosti u radu resornog Ministarstva. Vanredna kontrola neće nadomestiti već učinjenu štetu, kao ni umanjiti brigu građana Republike Srbije kada je u pitanju bezbednost hrane u marketima i pijacama. Ovo nije prvi propust Ministarstva kada je bezbednost hrane u pitanju. Podsetiću vas da je pre određenog perioda zabeleženo trovanje pečurkama na pijaci u Šapcu, gde je jedina okrivljena za trovanje ljudi bila baka koja ih je prodavala, dok je odgovornost nadležnih inspekcija izostala.”, izjavila je Kalajdžić.

Još skandaloznija je i izjava Bratislava Jugovića, člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke, koji navodi da je izveštaj o koncentraciji akrilamida u čipsu sporan i sumnjiv, te da je to zavera protiv Srbije. “Iako skandalozno, ništa novo i iznenađujuće. Umesto da preuzmu odgovornost, da upute javno izvinjenje zbog ovog problema koji je nastao zbog neodgovornosti nadležnih organa, koji je inače stigao i do Evropske komisije, kuju se teorije zavere.Slična situacija je bila kada su proizvođači malina zbog niske otkupne cene organizovali protest i blokirali put, što su funkcioneri SNS-a prepoznali, ne kao nezadovoljstvo, već kao rušenje Vlade i predsednika Republike Srbije” navodi narodna poslanica. 

Go To Top