kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: I u slučaju poljoprivrednika, ulica je jedino rešenje

Protesti poljoprivrednika nas apsolutno nisu začudili, jer država već dugo ignoriše probleme poljoprivrednika, te je i ovde ulica izgleda jedino rešenje. Poljoprivrednici i sela dovedeni su na rub propasti. Iako već neki vremenski period čujemo kako pojedina udruženja idu na pregovore u Vladu, pa u Predsedništvo, te se organizuju i javna slušanja, izgleda da vapaj za opstankom poljoprivrednika, čelnicima države još uvek nije dovoljno glasan.

Zahtevi koje su uputili poljoprivrednici su veoma realni, ako država želi da sačuva poljoprivredu. Mi smo država koja je šampion u propadanju stočarstva, i uopšte poljoprivrede. Niske subvencije, skupo gorivo, đubrivo i drugi inputi, a pri tome neizvesnost cena žitarica. Nemar nadređenih za ovu problematiku razlog su za sutrašnje proteste. Poljoprivrednici više nemaju od čega da žive. O subvencijama, gorivu i drugim problemima, stranka Zajedno priča jako dugo i predlaže hitne mere koje bi iole stabilizovale trenutno stanje u poljoprivredi, a to su 300 eura po hektaru, gorivo bez PDV-a i akciza, regres za đubrivo i agronom u svakom selu. Međutim, očigledno je da država ne želi da razvija poljoprivredu, već umesto da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i proizvode hranu, poljoprivrednici treba da motaju kablove. Stranka Zajedno smatra da Srbija treba da bude poljoprivredna zemlja, a da je poljoprivreda strateški važna grana, i da treba u poljoprivredu ulagati. Davanje subvencija poljoprivrednicima nije bacanje para, već je to ulaganje i kroz poljoprivredu će se to višestruko vratiti.

Kad govorimo o protestima, veoma je važno da u petak svi dođu i da sve naše pojedinačne borbe stopimo u jednu – koja će nas dovesti do konačnog cilja, a to je sigurno društvo u kom niko neće da strahuje za svoj život i egzistenciju. Ni učenik, ni roditelj, ni nastavnik, ni poljoprivrednik.
Go To Top
Skip to content