kontakt@zajedno-moramo.rs

Kalajdžić: Dok su naši silosi puni, Srbija uvozi žitarice iz Ukrajine

Prema nezvaničnim podacima do kojih je stranka Zajedno došla, uprkos velikim viškovima pšenice, u prethodnih nekoliko dana Srbija je uvezla pšenicu iz Ukrajine po ceni od 22 dinara. Ovo je uticalo na na još veći pad cene naše pšenice, koja je juče iznosila 24 dinara po kilogramu.

Narodna poslanica stranke Zajedno, Jelena Kalajdžić, kaže da se na pitanje ko je kriv za trenutno stanje u poljoprivredi svi sklanjaju u stranu, a odgovori koje poljoprivrednici dobijaju se svode na to da je u Srbiji slobodno tržište i da država ne može da utiče na cene.

„Sa druge strane, država se često ipak umnogome umeša, i u momentu kada žitarice imaju dobru cenu na evropskom i svetskom tržištu, stavlja se zabrana na izvoz, i tako ograničavaju poljoprivrednike da ne mogu da prodaju svoj proizvod u momentu kada mogu ostvariti najveću dobit. Na apel poljoprivrednika da ne stavlja zabranu na izvoz i da i žitarica ima dovoljno i za domaće tržište i za izvoz, Vlada Republike Srbije nije reagovala“, rekla je Kalajdžić.

Ona je dodala i da je posledica svega toga da smo proleće dočekali sa punim silosima, u kojim ima više od 1,5 miliona tona pšenice, što predstavlja polovinu prošlogodišnjeg roda.

„Sada, kada poljoprivrednici imaju veliki problem sa punim silosima, Ministarstvo im daje odgovor da je u Srbiji slobodno tržište i da oni na otkup i cenu ne mogu uticati“, izjavila je Kalajdžić.

Za naše žitarice kupaca trenutno ni nema, ali po trenutnoj ceni ratari ni nemaju račun da je prodaju.

„Ogroman problem je i finansiranje ovogodišnje setve kao i bojazan da će silosi ostati puni do nove žetve koja je za tri – četiri meseca“, istakla je Kalajdžić.

Stranka Zajedno dugo ukazuje na probleme u poljoprivredi koju svrstava u strateški važnu granu naše zemlje. Pomoć ratarima koja će se ogledati u subvencijijama po hektaru od 200 eura, regresu za đubrivo i semenski materijal, gorivu za poljopreivredne radove bez akcize i pdv-a, je neophodna.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content