kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno: Da li je ovo zakucavanje poslednjeg eksera u sanduk srpskoj poljoprivredi?

Već sada se vide posledice tvrdoglavosti i brzopletosti ministarstva poljoprivrede kada je u pitanju uvođenje sistema eAgrar. Na sve sugestije i primedbe kada je u pitanju eAgrar, predstavnici ministarstva reagovali kao da im je naređeno da se to po svaku cenu mora sprovesti u ovako kratkom roku, a braneći se time da su sugestije primedbe i komentari politički, populastički i da to nije zbog dobrobiti poljoprivrednika. Dr Jelena Kalajdžić, narodna poslanica stranke Zajedno upitala je da li su svesni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do čega je dovela njihova ishitrenost i tvrdoglavost?

“Poljoprivrednici u jeku posla imaju probleme sa eAgrarom, sa aktiviranjem poljoprivrednog gazdinstva i unošenjem parcela u sistem”, istakla je Kajaldžić i dodala:

“Poljoprivrednici kasne sa radovima i umesto da su na njivama, čekaju u redovima i da bi obnovili status poljoprivrednog gazdinstva u eAgraru moraju odvojiti i po nekoliko dana što je za jednog poljoprivrednika u vreme sezone radova mnogo”.

“Zaposleni u stručnim službama nemaju toliko kapaciteta, rade prekovremeno, vikendima, uzimaju godišnje odmore, bolovanja jer pritisak više ne mogu da izdrže”, kaže Kalajdžić i dodaje:

“Nemaju ni kapacitet kad su prostorije u pitanju, pa kako nezvanično saznajemo i na terenu je loša slika jer se određena papirologija popunjava i po kafanama. Da li je ovo zakucavanje poslednjeg eksera u sanduk srpskoj poljoprivredi?”.

Podsetimo, stranka Zajedno je rekla da je eAgrar dobra stvar, ali da je potrebno uvesti probni period od godinu dana kako bi ceo sistem profunkcionisao i kako bi se otklonile smetnje ukoliko postoje, a ispostavilo se da je predlog probnog perioda neophodan.
Dr Jelena Kalajdžić je o svemu ovome govorila i na sednici Odbora za poljoprivredu, a poslala je i sugestije na nov predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a vezane su za eAgrar, međutim, svaki predlog je odbijen.

Go To Top
Skip to content