kontakt@zajedno-moramo.rs

Atanacković: Lažni park, u lažnom gradu, za lažne ljude

U toku je priprema za seču i uništenje parka kod hotela Bristol, (parcela 473/1 KO Savski venac) parka koji postoji najmanje sto godina i jedan je od najstarijih beogradskih parkova, zaostavština trgovca i zadužbinara Luke Ćelovića, saopštio je danas gradski odbornik iz stranke Zajedno, pisac i vizuelni umetnik Dejan Atanacković.

Kako kaže Atanacković uništenje parka se planira zarad gradnje dvoetažne podzemne garaže, u sklopu širenja Beograda na vodi.

„Urbanistički projekat se ovih dana priprema krišom, zajedno sa tehničkom dokumentacijom za građevinsku dozvolu, a po izradi, projekat će formalno biti sedam dana na javnoj prezentaciji otvorenoj za primedbe koje se uobičajeno odbijaju“, saopštio je Atanacković.

On dodaje i da se u parku između ostalog, nalazi spomenik Krst kod Male pijace (ili Krst kod Malog pijaca), koji je na tom mestu postavljen 1907. godine i jedan je od prvih javnih spomenika u Beogradu.

„Park kod Ekonomskog fakulteta takođe je predviđen za seču zbog izgradnje tunela, tako da taj čitav kraj, u nameri naprednjačkih mrzitelja svega zelenog, ostaje bez ijedne travke i stabla. Naravno, firma Beograd na vodi po običaju nudi ulickani rendering nekog besmislenog prostora sa četiri drveta i betonom okruženog zgradama među kojima šeta izmišljeni srećni narod. To bi, po njihovoj zamisli bio naslednik stogodišnjeg parka, lažni park, u lažnom gradu, za lažne ljude“, rekao je Atanacković.

On smatra da je neophodna reakcija aktivista, političkih organizacija, građana, „izbori se bliže i ovo je dobar i važan momenat da se na svakom mestu koje je pod napadom okupatora ustane u odbranu grada“, poručuje Dejan Atanacković.

Go To Top
Skip to content