kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović za Danas: Neophodna usaglašena odbrambena politika sa EU

Trebalo bi da izađemo iz pogrešnog voza u koji smo ušli posle pada Berlinskog zida, zato što su na ovoj stranputici sve stanice pogrešne, pa tako i danas nerešiva pitanja formiranja Zajednice srpskih opština i ulaska Kosova u Ujedinjene nacije – ovako je na pitanje Danasa da li bi Srbija trebalo da bude suzdržana prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UN, odnosno da ne glasa protiv, odgovorio Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno I poslanik u Skupštini Srbije.

– Srbija treba da izađe sa svojom vizijom Zapadnog Balkana u 21. veku. Treba da imamo stratešku inicijativu i da kažemo šta hoćemo, umesto da budemo u pasivnoj poziciji i da se borimo sa predlozima koji nam bivaju stavljeni na sto – smatra Nebojša Zelenović.

Pre svega, dodaje, iz situacije da se bavimo samo odnosima Beograda i Prištine, treba da damo predlog za rešenje svih otvorenih, vitalnih, pitanja u regionu.

– Međunarodna konferencija je diplomatski format u kojem bi trebalo donositi odluke. Na toj konferenciji pored Srbije i svih drugih entiteta sa Zapadnog Balkana trebalo bi da učestvuju EU, zemlje Kvinte i Hrvatska. Moguće je doći do rešenja koje bi sve učinilo dobitnicima, a niko ne bi bio gubitnik – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, temelj takvog rešenja je dogovor o zajedničkoj odbrambenoj politici, koja bi bila potpuno usaglašena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

– Istovremeno, trebalo bi stvoriti Evropsku zajednicu Zapadnog Balkana, koja bi imala jasan i realan plan dobijanja punopravnog članstva u EU. Iz perspektive ove vizije, koja sadrži princip nemenjanja linija razgraničenja u regionu, kao i princip uklanjanja granica za sve ekonomske aktivnosti, svi sada nerešivi problemi pojavili bi se u sasvim novom svetlu. Ovo je put da region postane jedan od motora razvoja Evrope, da svaka porodica jasno vidi dobru životnu perspektivu, da prestane iseljavanje i počne povratak onih koji su otišli i da svi uđemo u jedan sasvim drugačiji život – zaključuje Nebojša Zelenović.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content