kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović o sastanku sa Lajčakom: Tražimo da EU predloži datume kojim bi nam pokazali stvarnu perspektivu evropskog puta

Šest predstavnika opozicije, među kojima je i kopredsednik stranke Zajedno, Nebojša Zelenović, prisustvovalo je sastanku sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Prema njihovim rečima, Lajčak ih je informisao o dosadašnjem toku pregovora Beograda i Prištine, kao i o narednim koracima.

Kopredsednik stranke Zajedno, Nebojša Zelenović je gostujući u emisiji Novi dan na N1, istakao da je razgovor vođen na inicijativu Lajčaka i njegovih saradnika.

Na pitanje da li je Lajčak objasnio ono što je predsednik prihvatio i na šta se obavezao, kopredsednik stranke Zajedno ističe da ono što je on razumeo je da stvar sa samim dokumentom i njegovim prećutnim prihvatanjem nije dovoljna.

“Mislim da se u Ohridu neće stavljati nikakav potpis, već da će se u Ohridu definisati mapa puta, a da će finalizacija biti u nekom sledećem trenutku. Kako sam razumeo Lajčaka, ali i Hila ranije, na kraju neće biti dovoljno samo prećutno usaglašavanje, insistiraće se na formalizaciji, a to znači potpisivanje”, rekao je Zelenović.

“Rekao sam Lajčaku da je nama ovaj sporazum vlast predstavila kao evropski ultimatum. Da nam je predsednik u Parlamentu objašnjavao kako je to ultimatum i kako mi sve gubimo, da ništa nećemo dobiti, da smo pod velikim pritiskom, da ćemo ostati bez svega i tako dalje. To je narativ koji se ovde sluša a u takvom kontekstu teško da neko može da razvije pozitivno osećanje prema Evropskoj uniji”, rekao je Zelenović.

Zelenović dodaje da su čuli u kom pravcu ide ceo proces i istakao je koji su zahtevi stranke Zajedno.

“Tražimo da Evropska unija predloži konkretne datume koji bi građanima Srbije i regiona pokazali stvarnu perspektivu evropskog puta”, rekao je Zelenović i dodao da je opozicija tražila odgovor na to da li će se stvarno govoriti o miru na Zapadnom Balkanu.

“Za građane koji žele u EU jako je važno da čuju od EU da ona nije zaboravila na milion građana Srbije koji žele normalizaciju odnosa, slobodne medije, vladavinu prava, dobre odnose sa susedima. Za njih je jako važno da čuju kada će Srbija u EU i koji su zahtevi neophodni da se ispune da bi se stiglo u EU. Za građane Srbije je važno da vide da postoji nekakava izvesnost. Građani sada vide da se nešto dogovara sa Vučićem i da je to u interesu Vučića, a ne građana”, istakao je Zelenović.

“Ono što nam je Lajčak rekao je da zbog rata u Ukrajini i svega što se tamo dešava, politički momentum je nadvladao tehnokratski u EU te su se i pozicije u pogledu članstva i ubrzanja članstva promenile za Srbiju i druge zemalje na Zapadnom Balkanu, ali smo mi kao opozicija tražili nekakav dokument koji potvrđuje te tvrdnje”, zaključio je Zelenović.

Celo gostovanje u emisji Novi dan pogledajte u nastavku:

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content