kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelenović na konferenciji u Sarajevu: Imamo predlog kako da ceo region Zapadnog Balkana stigne u EU

Zelene političke stranke Zapadnog Balkana potpisale su Deklaraciju o saradnji zelenih stranaka Zapadnog Balkana, kojom su se obavezale na izgradnju sto godina mira na Balkanu. Uvod u potpisivanje pomenute Deklaracije bila je Konferencija o sigurnosti i stabilnosti balkanskih zemalja na kojoj je priliku da se obrati predstavnicima zelenih stranaka Zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske zelene partije imao i kopredsednik stranke Zajedno, Nebojša Zelenović.

Zelenović je svoje izlaganje na Konferenciji započeo isticanjem poteškoća koje zemlje na Zapadnom Balkanu imaju kada je u pitanju punopravno članstvo u EU.

„Osnovali smo ovu saradnju u regionu jer treba da delamo zajedno i na taj način pomognemo jedni drugima. Ima dosta zelenih, ali su oni jako mali i slabi, stoga možda možemo zajedno napraviti nešto, da zajedno radimo i da učimo jedni od drugih. Da stvorimo sigurnost, saradnju, međusobno razumevanje pa bismo onda zajedno mogli preći i u sledeću fazu“, rekao je Zelenović i dodao:

„Mislim da je ovo dobar početak jer se dogodila ruska agresija na Ukrajinu i nakon toga se sve promenilo. Mislim da je sada momentum da iskoristimo šansu koju imamo jer se sa jedne strane dešava rat, a to se odražava i na zemlje Zapadnog Balkana kada je u pitanju bezbednost”.

Istakao je da je zbog promenjene bezbednosne situacije sada pravi momentum da se uradi nešto zajedno i da se iskoristi šansa da ovaj region Zapadnog Balkana dobije punopravno članstvo u EU što je pre moguće.

„Na razgovorima u Briselu, čuo sam da kada je u pitanju članstvo Srbije u EU biće nam potrebno 45 godina da tamo stignemo, za BiH u pitanju je period od 80 godina. Šta mi možemo da uradimo da promenimo ovu situaciju?“, rekao je Zelenović i dodao:

„Hajde da imamo predlog kako da ceo region Zapadnog Balkana stigne u EU, da radimo zajedno i da dobijemo punopravno članstvo u EU. Bolje da to uradimo svi zajedno na Zapadnom Balkanu, nego da se mučimo u pojedinačnim procesima. Siguran sam da je mnogo brži jedan put za svih 6 eniteta na Zapadnom Balkanu odjednom, nego 6 pojedinačnih“.

„Naš predlog je Međunarodna konferencija uz prisustvo EU i zemalja Kvinte koje će biti garanti jasne perpektive evropskog puta za zemlje Zapadnog Balkana. Na ovoj međunarodnu konferenciji treba da se naprave ključni dogovori za Zapadni Balkan u kojima svi mogu nešto dobiti, a niko nije na gubitku“, rekao je Zelenović i dodao:

„Možda izgradnjom mreže na regionalnom nivou dobijemo na važnosti i dobijemo mogućnost da nešto uradimo. Biti kukavica i populista u našim regionima je dugogodišnja dobro poznata tradicija i niko zaista do sada nije rešio nijedan problem. Šta mi kao društvo od 20 miliona stanovnika možemo da uradimo da unapredimo i poboljšamo naše živote, kako možemo pomoći jedni drugima i na kraju, kako možemo pomoći Evropi kada je u pitanju bezbednost“.

Zelenović je istakao da je Crna Gora u NATO, Hrvatska je u NATO, Severna Makedonija je u NATO, Albanija je u NATO i da Srbija neće postati članica NATO jako dugo jer je gotovo 99% građana protiv NATO, ali da postoji mogućnost da se takvo stanje promeni zahvaljujući vojnoj saradnji Srbije sa Severnom Makedonijom i sa Crnom Gorom.

“Srbija može postati bitan faktor u sistemu kolektivne bezbednosti na Zapadnom Balkanu, a da ne postane deo NATO. Tada bismo imali mir na Balkanu i mogli bismo da govorimo o međunarodnoj ekonomiji, putovanju, obrazovanju, razmeni kulture. Mi u ovoj grupi razumemo jedni druge, ali zašto i drugi ne bi razumeli jedni druge, možda bismo mi bili dobar primer za međusobno razumevanje“, istakao je Zelenović i zaključio:

„Nama je potrebna nada, signal svima koji ne glasaju za Vučića da i dalje ima nade, da ćemo svi iz Srbje, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije dobiti perspektivu članstva u EU. Još uvek ima ljudi, u Srbiji čak milion njih koji su potpuno apolitični i koji su izgubili svaku nadu u politiku. U ovom momentumu sa takvom nadom možemo povratiti ljude i ponovo ih zainteresovati za učešće u politici. Ja verujem da bi se u tom slučaju za 6 meseci potpuno promenila situacija na čitavom Zapadnom Balkanu“.

Go To Top
Skip to content