kontakt@zajedno-moramo.rs

Zelene stranke Balkana udružene u izgradnji 100 godina mira na Balkanu

Istorijski sastanak zelenih stranaka Balkana u Sarajevu. Vođeni idejom o stabilnosti i sigurnosti kao preduslovima za ekonomski razvoj, borbu protiv korupcije i vladavinu prava zelene političke stranke Zapadnog Balkana su potpisale Deklaraciju o saradnji zelenih stranaka Zapadnog Balkana, kojom su se obavezale na izgradnju trajnog mira na Balkanu. Potpisivanjem Deklaracije potpisnici daju obećanje da će zajedno raditi na održavanju 100 godina mira na Balkanu, da bi budućim generacijama omogućili ostanak na ovim prostorima, bez stalno prisutnog osećaja nesigurnosti života i rada u regiji.

“Očuvanje mira je preduslov za sve druge ciljeve koje zemlje načeg regiona treba sebi da postave. Zato danas u Sarajevu potpisujemo ovu deklaraciju mira. Mislimo da ceo region treba zajedno sa se pridruži EU. Da dvadeset miliona ljudi može slobodno da se kreće, školuje i posluje bez ograničenja. I da se oko toga dogovorimo međusobno i sa EU. Evo, mi Zeleni smo se dogovorili. Znači, moguće je!” rekao je Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno.

 

Smatramo da će taj put, uz jasnu, nedvosmislenu i vremenski oročenu perspektivu punopravnog članstva u EU vratiti građanima nadu da je dobar život na ovim našim prostorima moguć.

“Vreme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Narodi Balkana su zaslužili da žive i rade u miru i uživaju u prirodnim bogatstvima svoje regije. Dogovorili smo se da ćemo raditi na održavanju mira i stabilnosti i zato danas izlazimo sa “obećanjem za 100 godina mira na Zapadnom Balkanu”. Takođe smo identifikovali izvore korupcije i zato ćemo se zalagati da se korupcija onemogući u njenim temeljima. Dosta je eksploatacije prirodnih resursa, zloupotrebe javnih preduzeća i lošeg raspolaganjem budžetskim sredstvima.” naglasila je Amna Popovac, kopredsednica stranke Hoćemo.

Maja Moračanin, predsednica DOM, Severna Makedonija kaže: “Naše reke i vazduh koji dišemo ne poznaju granice. Takođe, ekološki kriminal ne poznaje granice. Uvek i za zagađenja i uništavanja prirode stoje koruptivne radnje. Zagađenje vazduha na Balkanu, regionalni je problem i samo regionalnim pristupom ga možemo i rešiti. Zato je važno da udružimo snage u zaštiti životne sredine, a time i osnovnih ljudskih prava.”

Za Zelene stranke posebno je značajan rad kroz društveni aktivizam. Zato ćemo danas posetiti Višegrad da skrenemo pažnju na važnost rešavanja problema nagomilanog otpada koji reka Drina donosi iz tri države u Višegrad u Bosnu i Hercegovinu. Tamo ćemo dati podršku aktivistima na Drini kako bi smo što pre rešili ovaj problem.

Potpisnici Deklaracije, Zelene stranke Zpadnog Balkana: Albanian Green Party (Albanija), ORAH (Hrvatska), Zajedno (Srbija), URA (Crna Gora), DOM (Sjeverna Makedonija), HOĆEMO (Bosna i Hercegovina).

Go To Top
Skip to content