kontakt@zajedno-moramo.rs

Zapadni balkan i EU- zajedničke vrednosti i proces proširenja

U sredu u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu je održana panel diskusija na temu „Zapadni Balkan i EU – zajedničke vrednosti i proces proširenja“ na kome je gost bila poslanica evropskog parlamenta Gvendolin Delbois-Corfield. Pored Gvendolin, na panel diskusiji su učestvovale Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, Jelena Jerinić, narodna poslanica u Zeleno-levom klubu, Ne davimo Beograd i Iva Marković, programska direktorka Organizacije za političku ekologiju Polekol i ko-osnivačica inicijative Pravo na vodu. Moderator je bila Kristina Milošević, internacionalni sekretar stranke Zajedno.

Razgovor je išao u pravcu kako da se vrati poverenje u evropske vrednosti, a i kako da se Srbija vrati na evropski put.

Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa kompleksnom činjenicom, koja pokazuje veliku prisutnost nacionalističkih, desničarskih politika, čiji su predstavnici u vlasti, a u isto vreme ogroman odliv ljudi koji odlaze u zemlje Evrope. Dok predstavnici vlasti drže građane zemalja regiona u strahu od sukoba, od stalnog osećaja mogućnosti konflikta i tenzije koje samo njima omogućavaju ostanak na vlasti, naši građani odlaze u Evropu da žive. Nije samo potreba za zaradom presudna za odlazak iz zemlje, već osećaj postojanja vladavine prava i jednakosti, rodne ravnopravnosti, postojanje sistema države koji prepoznaje i ceni vrednosti građana.

Evropska zelena partija se zalaže za poštovanje evropskih vrednosti, demokratiju, zaštitu životne sredine kao i vladavinu prava. Zbog toga i stranka Zajedno a i Zeleno levi front, Ne davimo Beograd žele da postanu deo Evropske porodice zelenih stranaka. Namera nam je da, zajedno sa građanima, stvorimo i u Srbiji vrednosti koje građani sada traže po drugim zemljama. Da bismo sve to imali, potrebno je da i u okviru naše zemlje ali i u samom regionu promovišemo vrednosti EU, kako mi političari, tako i civilno društvo.

Gvendolin je član Delegacije EU pri Parlamentarnom odboru EU-Srbija za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) i boravila je u Beogradu na 15. sastanku SAPC EU-Srbija. Činjenica da je Srbija sa ovakvom vlašću svakim danom sve udaljenija od pristupanja EU, govori o tome koliko ih prava građana i pristojan život u zemlji ne zanima. Gvendolin je optimistično primetila da je sada više nego ikada u Srbiji potrebno boriti se za slobode, za ravnopravnost, za prava i za demokratske tekovine. Sada je evidentnije nego ikada, dok imamo ljude na protestima, kojih je sve više, da mora doći do promene.  I da te promene treba da idu u pravcu jačanja evropskih vrednosti. Jer kada se društvo na ovakav način pobuni, u ovom autokratskom režimu, znači da su istekle sve rezerve nade koje su do sada postojale i da se mora napraviti korenita promena, zajedno sa građanima.

Te promene mogu doneti stranke koje zagovaraju evropski put i evropske vrednosti. Dok se u Srbiji ne uspostavi vladavina prava, demokratija koja je neophodna radi stvaranja pristojnog društva, dok ne bude slobode medija, govora i na kraju dok se ne skloni ovaj narativ pun mržnje i podele koji prouzrokuje nasilje, mi kao društvo nećemo moći da idemo napred.

Tribina je završena sa puno optimizma da sada imamo mogućnost da zajedno, sa građanima, mi političari stvorimo od Srbije pristojno mesto za život i da od tog ne smemo odustati.

Go To Top
Skip to content