kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno Beograd: EXPO 27 nije svetska izložba, već sporedna smotra iste franšize koja je ove godine otkazana

Čuvena svetska izložba EXPO, čiji istorijat datira još od polovine 19. veka se održava na svakih 5 godina i 2025. će se održati u gradu Osaki, u Japanu. Cena izgradnje čitavog projekta EXPO 2025 je 840 miliona dolara.

EXPO franšiza, pored te čuvene svetske izložbe na koju najčešće mislimo kada govorimo o EXPO-u, ima još nekoliko smotri: EXPO horitkulture, specijalizovani EXPO koji se fokusira na savremene izazove civilizacije i Milanski trijenale umetnosti i kreativnosti.
Beograd je dobio ovaj, sporedni, specijalizovni EXPO- za koji je Beograd predložio temu: “Igra za humanost, sport i muzika za sve”.  Zanimljivo je reći da je ovaj specijalizovani EXPO 2023- otkazan. Trebalo je da se održi u Argentini, međutim zbog korone, ali i prevelike cene za koju su organizatori shvatili da neće doneti korist lokalnoj zajednici – odustali su.
Naša vlast namerno ne govori da ovo nije Svetska izložba EXPO da bi dovela građane u zabludu i da bi pod logom EXPO-a skrcala više milijardi evra u ovaj projekat gradnje koji će koristiti mahom privatni investitori, i čime će dobiti alibi za rušenje Beogradskog sajma. Stranka Zajedno je ovaj projekat napadala još u skupštinskim odborima – jer nas vodi u bankrot i jer Srbija ume pametnije da potroši milijarde evra, a ne u nacionalni stadion i nekakav sajam koji će se jednom koristiti. Beograd već ima sajam i dva reprezentativna stadiona, sve drugo je rasipništvo zarad prebacivanja ogromnog profita u privatne džepove. Isplativost ovog sporednog EXPO projekta za grad Beograd ne znamo, ali znamo da će, ukoliko im dozvolimo – isplativost ove pljačke biti u desetinama milijardi evra.
Go To Top
Skip to content