kontakt@zajedno-moramo.rs

Zajedno Beograd: divlja gradnja ugrozila Narodnu bibiloteku Srbije na Kosančićevom vencu

Narodna bibiloteka Srbije na Kosančićevom vencu je porušena u aprilskom bobmardovanju Beograda 1941. godine od strane Hitlerove avijacije i do danas nije obnovljena, ali je očuvana jer je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Gradski odbor stranke Zajedno, upozorava da je predratna Narodna biblioteka sada pod novim napadom i to domaćih okupatora kojima od kulture i identiteta važnija vrednost parcele.

Tik uz nekadašnju Narodnu bibiloteku, nalazila se najstarija kuća na Kosančićevom vencu koja je pre nekoliko meseci srušena (pod izgovorom sanacije i adaptacije). Međutim na terenu vidimo da nije u pitanju sanacija starog objekta, već izgradnja poptuno novog sumnjivog objekta, koji ugrožava čitav zid stare bibiloteke, tj. spomenika od kulturno-istorijskog značaja.

Skupština grada Beograda je pre dve godine izmenila plan detaljne regulacije (PDR) za Kosnačićev venac, što je omogućilo nekontorlisanu gradnju visokih zgrada, hotela i spa-centara, diskoteka i noćnih klubova.

„Po novom planu, olakšana je nadogradnja ili rušenje postojećih zaštićenih zgrada i kuća, pa čak i zidanje na arheološkim nalazištima, te je celokupna zaštićena kulturno-istorijska celina Кosančićevog venca ugrožena od strane divljeg investitorskog urbanizma. Protiv ovih izmena smo se svojevremeno bunilil i pisali primedbe“ – napominju iz gradskog odbora Zajedno.

Pozivamo sve građane da potpišu peticiju:

  • Obnovu porušene zgrade Narodne biblioteke Srbije kao simbola kulturnog stradanja i devastacije istorije jednog naroda
  • Potpunu zaštitu za ceo potez Kosančićevog venca – da se obrazuje stučna komisiju koja će biti zadužena za proveru i najmanje intervencije, rekonstrukicje i restauracije na objektima.

Potpišite peticiju ovde https://shorturl.at/suxDT.

Moramo dati sve od sebe i naterati institucije da rade u interesu javnosti, u interesu naše kulture i identiteta, dok svojim tajnim dogovorima nisu uništili sve ono što reprezentuje naš Beograd i našu kulturu.

Go To Top
Skip to content