kontakt@zajedno-moramo.rs

Vreme je da se Srbija promeni – glavne teme za Zelene na nacionalnim i evropskim izborima

U okviru panel diskusije koja je juče organizovana u Beogradu, sa našim prijateljima iz Evropskih zelenih diskutovali smo o izazovima zelenih politika u ovom turbulentnom periodu. Na panelu su govorili Rasmus Nordqvist poslanik Evropskog parlamenta i član odbora Evropskih zelenih, poslanica i kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević i Kristina Milošević međunarodna sekretarka stranke Zajedno, a moderator razgovora je bio Marko Vujačić iz Zeleno-levog fronta.

„Sada je trenutak da se borimo za normalan život“, rekla je Kristina Milošević.

Ona je podsetila da je situacija u Srbiji nakom majskih tragedija kompleksna, pošto smo došli u situaciju da nismo više sigurni u svojoj zemlji.

„Jasno je da postoji toliko stvari za koje je potrebno naći odgovarajuća rešenja. Za svakodnevnicu u kojoj bismo trebali da budemo sigurni da možemo da pošaljemo dete u školu, da kupimo hranu koja nam je potrebna, da imamo zdravstveno osiguranje i dostupno obrazovanje. Sada, kada su nam urušene institucije, kada ne postoji vladavina prava, jednakost, kada ne postoji demokratija u društvu, već smo zarobljeni u ovom autokratskom režimu, na izborima biramo normalizaciju društva. I kada pogledate sve ove vrednosti koje sam navela a koje nedostaju društvu, jasno je da su to vrednosti i zelenih politika koje sada sumiramo u jasan cilj, a to je normalno društvo“, rekla je Milošević.

Ona se osvrnula i na mogućnost koalicione pobede na izborima i preuzimanja vlasti što bi podrazumevalo i suočavanje sa nizom problema koje aktuelni režim stvara i ostavlja za sobom.

„Tada, kao odgovorni političari moramo početi da donosimo odgovorne odluke. Stranka Zajedno već godinu dana zagovara pristup rešavanja svih pitanja Zapadnog Balkana na međunarodnoj konferenciji, gde bismo stavili na sto ključna pitanja i gde bi, pored predstavnika zemalja Zapadnog Balkana bili i predstavnici Kvinte, gde bi se donele odluke i konačno nakon toga krenulo ka okretanju ovog prostora ka Evropskoj Uniji i njenim vrednostima, ali ne samo deklarativno kao što je sada situacija“, smatra Milošević.

Ona je okupljenima rekla da veruje da je sve ovo moguće, kada ostvarimo prvi cilj, a to je normalizacija društva.

„Verujem da je promena moguća, kao što sam sigurna da je sve u rukama građana. Sada je vreme da svi zajedno poverujemo da je moguće živeti u zdravom okruženju, sigurnim gradovima i samo tako možemo promeniti stvarnost. Nakon tog koraka, imaćemo prostora i mogućnosti za delegiranje političkih rešenja i ponuda, na svim narednim fer i poštenim izborima. Vreme je da se Srbija promeni“, zaključila je Milošević.

Go To Top
Skip to content