kontakt@zajedno-moramo.rs

Umesto uklanjanja Starog savskog mosta – stranka Zajedno nudi rešnje

O rešenju za problem Starog savskog mosta u Beogradu piše saobraćajni inženjer i međunarodni eksperta za saobraćaj koji vodi tim za saobraćaj stranke Zajedno Dragomir Lukić.

Po ko zna koji put, najavljeno je uklanjanje Starog savskog mosta, međutim, da bi se luk Drumsko-tramvajskog mosta, poznatijeg kao Stari savski most dužine 106,2m, visine oko 15m i težine preko 1.000 tona prebacio vodenim putem na lokaciju gde bi spojio Zemun i Veliko ratno ostrvo, kako to predlaže predsednik Srbije, morao bi da se sruši Brankov most.

Druga varijanta je, da se luk mosta prenese na levu obalu Save, tamo rastavi na male delove, što neće biti ni malo lako, jer je cela konstrukcija luka mosta spojena zakovicama. Zatim bi se delovi luka mosta kamionima prevezli na novu lokaciju gde bi se luk mosta ponovo sastavio, a onda uz pomoć Arhimedovog zakona preneo na nove stubove. Jedina mana druge varijante je, da bi realizacija bila izuzetno skupa, narodski bi se reklo; »koštala bi kao Svetog Petra kajgana«.

Optimalno rešenje je, kako to predlaže stranka Zajedno, da se Stari savski most ne pomera, već da se levo i desno, odmah uz Stari savski most izgrade dva čelična gredna mosta kutijaste konstrukcije širine do 8m. Ta dva nova mosta bi imala najveći raspon od oko 140m tako da bi njihovi noseći stubovi bili udaljeni oko 15m od stubova Starog savskog mosta koji nose čelični luk dužine 106,2m. Novi mostovi bi za saobraćaj motornih vozila i tramvaja bili jednosmerni, pa bi u tom slučaju Stari savski most posle rekonstrukcije bio pešačko–biciklistički. Tako bi se bez prekidanja saobraćaja na Starom savskom mostu, obezbedila za preko 2 puta veća propustna moć saobraćaja motornih vozila između Novog Beograda i Beograda na vodi.

Sa druge strane, cena izgradnje dva nova mosta i rekonstrukcije Starog savskog mosta bi bila oko 45 miliona evra, što je preko 2 puta manje od oko 100 miliona evra koliko bi koštalo uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnja novog mosta na istom mestu. Pored toga ne treba ispustiti iz vida, da bi pri izgradnji novog mosta na mestu Starog savskog mosta bilo prekida saobraćaja u trajanju od minimum četiri (4) godine, pa bi za to vreme na ostalim mostovima preko reke Save bilo još većih saobraćajnih gužvi nego što ih imamo danas. I na kraju, ukupna spoljna širina sastava mostova bi bila oko 28m, što je manje od 33,4m koliko bi bila širina novog mosta koji bi se izgradio na mestu Starog savskog mosta.

Go To Top
Skip to content