kontakt@zajedno-moramo.rs

Stvaranje regionalne energetske politike Zapadnog Balkana

U okviru Zelene balkanske mreže, u Beogradu je tokom vikenda organizovana radionica na stvaranju regionalne energetske politike, a sve u okviru projekta organizovanog od strane Evropske zelene partije, u saradnji sa Green forum Švedske.

Ovo je prva u nizu radionica koje su planirane. Zalažući se za zelenu energiju, kao i pravednu energetsku tranziciju, a svesni mogućnosti svake od zemalja regiona pojedinačno, zajedno, tražimo rešenje za region Zapadnog Balkana.

Kao zelene stranke regiona, ideja je da ponudimo rešenja koja su potrebna, kako bismo mogli kao Zapadni Balkan, da se prilagodimo evropskim vrednostima, načinu funkcionisanja država i standardima koji su potrebni za normalan, zdrav, demokratski život.

Autokrate koje su na vlasti u skoro svim zemljama regiona to ne žele i ne rade na tim vrednostima. Ovom, prvom u nizu, regionalnom energetskom politikom, pokazujemo da možemo i da moramo da sarađujemo kako bismo svi imali pristojne uslove za život i da preuzimamo odgovornost, kao odgovorni političari, koji su svesni da rešenje za zdrav život, nezagađenu okolinu, ali i ekonomski stabilan region mora krenuti od odgovornih političara koji su spremni da donose odluke, ali i da nude rešenja, zajedno sa građanima.

U okviru radionice, koja je organizovana kao okrugli sto, raspravljalo se o ciljevima energetske strategije koju zemlje našeg regiona mogu napraviti, kao i o koracima koje treba naraviti u narednom periodu.

Sve to je nastavak našeg zajedničkog rada na kooperaciji i saradnji država Zapadnog Balkana koju smo započeli kroz Zelenu balkansku mrežu Evropskih zelenih, a nastavak te saradnje formalizovali potpisivanjem Deklaracije o 100 godina mira na Balkanu u Sarajevu.

Sa donetim zakljčcima na ovoj radionici, nastavljamo dalje u novembru, kada se sastajemo u okviru druge radionice u Severnoj Makedoniji.

Go To Top
Skip to content