kontakt@zajedno-moramo.rs

Stranka Zajedno upozorava na pretnju otpuštanja u vrtićima i pruža podršku zaposlenima u predškolskim ustanovama

Ministarstvo prosvete je kroz formiranu radnu grupu pokrenulo pregovore povodom reorganizacije predškolstva. Političkoj platformi Solidarnost i stranci Zajedno su se obratile zabrinute radnice iz vrtića i roditelji predškolske dece koji u najavljenoj reorganizaciji vide opasnost od otpuštanja, odnosno autsorsovanja poslova spremačica, nutricionista, servirki, kuvarica i drugog osoblja.

Smatramo da su sindikati, koji su u više navrata i protestovali, kao i radnice i roditelji, opravdano zabrinuti zbog toga šta najavljena reorganizacija donosi. U situaciji kada je svim zaposlenima u predškolskom obrazovanju neophodno povećanje zarada, vlast pronalazi perfidne načine kako da visoko kvalifikovanim radnicama koje rade sa decom te zarade umanji, i pritom prebacuje odgovornost na sindikate.

„Osim manjka prostora i resursa, vrtići kubure i sa kadrovima – nedovoljno je zaposlenih, preniske su im plate, radni uslovi upitni. Osmog marta sam vaspitačice podržao i na sindikalnom protestu sa kojeg je poručeno da im i solidarna pomoć ili kako je one zovu socijalna pomoć kasni, ali se moglo čuti i o ono o čemu se šapuće po Srbiji: da će organizaciona reforma vrtića dovesti do toga da su ukidaju kuhinje i da će stalno zaposlene čistačiće zameniti agencije, a kuvarice ketering“, rekao je Miloš Baković Jadžić, odbornik u Skupštini grada Beograda iz koalicije Moramo / Zajedno.

Zaposlene u vrtićima koje su nam se obratile nemaju jasne odgovore kako će ovo otuđivanje izgledati, a ni roditeljima nije jasno da li to znači da njihova deca u vrtićima više neće imati zdrave, kuvane obroke koje je neko stručan isplanirao i pripremio ili će ubuduće morati da deci pripremaju obroke za vrtić kod kuće.

„Po vrtićima i roditeljskim grupama se uveliko širi bojazan u vezi sa svim tim i ja pozivam nadležne da objasne namere i otklone sumnje ako su neopravdane“, dodaje Baković Jadžić.

Ovu reorganizaciju prati i obećanje vlasti u Beogradu da će svima omogućiti besplatne vrtiće.

„Uz sve afere i gafove, ukoliko Dr Šapić misli da će pod plaštom najave besplatnih vrtića progurati ovakve sumanute ideje u Beogradu – grdno se vara. To mu nećemo dozvoliti i neka se ne zanosi time da će kao što je vaučere za sportsku opremu nameštao monopolističkim firmama, tako sad ishranom i higijenom naše dece da se bave neke nove ortačke firme čiji bi privremeni i povremeni angažman ugrozio i zdravlje dece i radne uslove vaspitačica koje su i onako pod pritiskom a sada im još ne bi imao ko ni pomagati u svakodnevnim poslovima“, izjavio je Baković Jadžić.

Podržavamo zahteve sindikata predškolskog obrazovanja i insistiraćemo da se predložene izmene povuku. U interesu je ne samo zaposlenih u sistemu predškolskog obrazovanja, nego i svih roditelja i dece, da radnice i radnici u vrtićima budu zaposleni u svojim predškolskim ustanovama a ne preko agencija i to je nešto na čemu ćemo insistirati.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content