kontakt@zajedno-moramo.rs

Stranka Zajedno podržava Apel javnosti protiv rušenja nemačkog paviljona logora na Starom sajmištu

Stranka Zajedno u potpunosti podržava Apel javnosti protiv rušenja nemačkog paviljona logora na Starom sajmištu, koji je pokrenuo Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu (CIEH) iz Beograda, a kojim se zahteva “zaustavljanje devastacije” kao i “stavljanje svih mesta od istorijskog značaja pod zaštitu grada i države”.

Nepojmljivo je da se Zavod za zaštitu spomenika, najvažnija gradska institucija posvećena zaštiti beogradskog kulturnog nasleđa, već godinama javlja kao deo mehanizma za sprovođenje legalizovanog nasilja nad Beogradom, da svojim činjenjem i nečinjenjem podržava rušenje naše baštine, da izmišlja, zabašuruje, falsifikuje informacije kojima se omogućava devastacija grada.

Napominjemo, kao što i u apelu stoji da je dobar deo Starog sajmišta u potpunosti van zaštite, a da se i nad zaštićenim zgradama sprovode neprihvatljive rekonstrukcije, lišene smisla i dostojanstva jednog stratišta i mesta Holokausta.

Pozivamo i ambasadu Izraela, kao i ambasade svih zemalja sa jakom antifašističkom tradicijom, da podrže ovaj apel, da podrže građane Beograda, da podrže zaštitu sećanja na tekovine antifašizma, i da javno osude ova anticivilizacijska postupanja vlasti u Beogradu.

Pozivamo i sve političke organizacije i organizacije civilnog društva da stanu uz apel CIEH.

Podsećamo i na to da je nemački paviljon pre samo nekoliko godina bio najavljen kao centralni prostor Memorijalnog centra Staro sajmište, da bi se potom našao na rušilačkoj trasi gradskih vlasti.

Vesti/News

Foto: CIEH

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content