kontakt@zajedno-moramo.rs

Srpska vlast se našla u NATO izveštaju

Na 68. zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, u Madridu, učestvuje i Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik, kao deo zvanične delegacije Parlamenta Republike Srbije i jedini je predstavnik iz redova opozicije. Zelenović iz zaključka izveštaja o Zapadnom Balkanu, koji je usvojio Komitet za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, ističe da EU treba biti glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu. ,,Ono što se desilo ovom regionu devedesetih godina i šta se sada dešava u Ukrajini trebalo bi da podseti sve igrače na uloge koji ovde postoje’’,  piše u zaključku izveštaja Parlamentarne skupštine NATO.

Zelenović u izveštaju prepoznaje i opis aktuelne srpske vlasti.Ističe se da se rizik od dalje polarizacije u nestabilnom regionu Zapadnog Balkana povećao nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali će zato liderima u regionu biti teže da igraju na rusku kartu. Antidemokratske ličnosti koje su u Putinovoj Rusiji videle podršku svojim, kako je napisano, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma, koje koriste u cilju zarobljavanja države, mogu sami sebi otežati život onog momenta kada Rusija postane globalna parija.

,,NATO prepoznaje problem i pojačava podršku’’, naglasio je Zelenović osvrćući se na segment izveštaja u kojem piše da transatlantska zajednica naroda mora nastaviti rad na regionalnoj stabilnosti, kao i pomirenju, demokratiji i ekonomskoj integraciji.

,,Zapadni Balkan se i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima za mir i bezbednost, stabilnost, demokratiju i ekonomski razvoj’’, napisano je u izveštaju. Pominjući i ruske izbeglice u Srbiji napisano je i da bi Zapadni Balkan mogao imati ozbiljan finansijski ,,danak’’ i da će mu za to trebati dodatna podrška.

Parlamentarnu skupštinu NATO čini skup narodnih poslanika iz celog sveta koji dolaze iz zemalja NATO članica, ali i onih koji imaju određn vid saradnje, kao što ima Srbija, kao učesnica programa ,,Partnerstvao za mir’’.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content