kontakt@zajedno-moramo.rs

Podrška Evropskih zelenih listi “Srbija protiv nasilja”

Na današnjoj konferenciji za medije u Beogradu Rasmus Nordqvist, član Komiteta Evropske zelene partije i bivši poslanik u parlamentu Danske preneo je podršku evropksih zelenih partnerskim strankama u Srbiji – Zeleno-levom frontu i stranci Zajedno, kao i koaliciji „Srbija protiv nasilja“ za izbore 17. decembra.

„Ovo su veoma važni izbori i to ne samo za Srbiju i Beograd, već za celu Evropu. U EU ćemo uskoro imati izbore za Evropski parlament, a zaključili smo da imamo i dosta zajedničkih problema i tema na kojima moramo da radimo. Zato su nam potrebni jaki zeleni glasovi i drago mi je da će se oni čuti i u većoj koaliciji koju podržavamo na ovim izborima“, rekao je Rasmus Nordqvist.

Kopredsednica stranke Zajedno i kandidatkinja za narodnu poslanicu koalicije „Srbija protiv nasilja“ Biljana Stojković je rekla da je jako važno to što su Evropski zeleni osetili da se rađa nova snaga, ne samo u Srbiji nego na čitavom Balkanu.

„Uverila sa se u više navrata da su Evropski zeleni jedina grupacija koja se potpuno eksplicitno zalaže za ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju. U to zaista nemamo sumnje i to su naši partneri koji će nas na tom putu u potpunosti podržati“, rekla je Stojković.

„Naš ulazak u EU podrazumevao bi poštovanje ekoloških standarda zaštite životne sredine što je još jedan motiv i za nas kao stranke zeleno leve opcije i za građane Srbije, da teže ka EU, jer ukoliko nismo tamo ovde se ne moraju poštovati zakoni koji se tiču visokih ekoloških standarda. Samo put u EU nam omogućava i obezbediće nam, da zaštita životne sredine bude adekvatna i po standardima koji inače postoje u Evropi“, kaže Stojković.

„Sada smo u situaciji da nam se nasilno nameću raznorazne kompanije koje će kopati rudnike po našoj državi bez zakonskih ograničenja u pogledu toga kako ćemo štititi i našu životnu sredinu i zdravlje građana. I to je još jedan motiv koji je jako važan a koji treba naglasiti građanima Srbije da je ulazak u EU nešto što podrazumeva i poštovanje svih ekoloških standarda. To bi takođe trebao da bude motiv građanima da izađu na izbore 17. decembra i podrže listu Srbija protiv nasilja“, izjavila je Stojković ovim povodom.

Na konferenciji za medije je pored Nordqvista i Stojković govorila i Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta i kandidatkinja za narodnu poslanicu.

Go To Top
Skip to content