kontakt@zajedno-moramo.rs

Novca za poljoprivredu „nema“ zato što je korupcija pojela sve ono što bi se moglo uložiti u razvoj našeg društva

Pružamo punu podršku poljoprivrednicima koji su danas krenuli u protest zbog loše situacije u poljoprivredi. Više puta su, u toku ove godine, ukazivali na lošu situaciju, na niske cene, na nestabilnost tržišta, kao i nemogućnost opstanka pod ovakvim uslovima. Iako se često polemiše po novinama da su predstavnici ministarstva otvoreni za dogovore i saradnju, ključni problemi u poljoprivredi nisu rešeni što je rezultiralo protestima na ulici.

Ovom prilikom pozivamo resorno Ministarstvo da uradi kalkulaciju, i izračuna koliko poljoprivrednika košta 1 ha pešnice, koliko 1 hektar kukuruza, suncokreta, višnje, šljive, maline, kupine i dr, a koliko su ove godine, pa čak i u proteklih 5 godina, u proseku zaradili od istog tog hektara, pa će shvatiti da je nezadovoljstvo opravdano.

Vlast može da razmisli i o tome zašto naši poljoprivredinici jedva preživljavaju dok građani u radnjama plaćaju preskupu hranu – ko je kriv za to što su otkupne cene sve niže, a prodajne sve više?

Novca za poljoprivredu „nema“ zato što su korupcija i veze vlasti sa raznim „biznismenima“ pojele sve ono što bi se moglo uložiti u razvoj našeg društva. Sve plaćaju dva, tri ili četiri puta više – i puteve i stadione i trgove i sav taj novac odlazi u džepove pojedinaca bliskih vlastima umesto da se uloži u domaću proizvodnju hrane. Tako bismo i mogli da kontrolišemo cene hrane zbog kojih svi strepe.

Jedna od glavnih tema kojima se stranka Zajedno bavi svakako jeste poljoprivreda, smatrajući da je Srbija zemlja poljoprivrede i zdrave hrane, a ne zemlja kablova. Zbog toga imamo jasan plan i predlog hitnih mera, subvencije od 300€ po ha, gorivo bez akciza i pdv-a ali i sistemskih mera kako bi sačuvali našu poljoprivredu od daljeg strmoglavog uništavanja.

17. decembra imamo priliku da smenimo ovu vlast svi zajedno i da od zemlje koja sad uvozi luk, krompir i pasulj postanemo sila u proizvodnji hrane čiji će građani imati zdravu i pristupačnu hranu i gde će poljoprivrednici moći da žive pristojno od svog rada.

Go To Top
Skip to content