kontakt@zajedno-moramo.rs

Nikola Nešić je učestvovao na programu Young Political Leaders u Briselu zajedno sa poslanicima iz drugih zemalja Zapadnog Balkana

Narodni poslanik i odbornik u Skupštini grada Kragujevca iz stranke Zajedno Nikola Nešić boravio je u Briselu kao učesnik programa Young Political Leaders (YPL) na kome su učestvovali poslanici iz svih zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Evropskog Parlamenta i ODIHR-a. Tim povodom Nešić je dao intervju za Danas koji prenosimo.

Evropskoj uniji je u fokusu mir i vraćanje dijaloga Beograd – Priština, te će izvršiti dodatni pritisak da se situacija kod nas unormali. U EU, preovladava mišljenje da je i Kurti takođe jedan od glavnih krivaca za eskalaciju sukoba na Kosovu. Ali u Evropskoj uniji ne kriju da im je Aleksandar Vučić u ovom trenutku rešenje za stabilnost regiona jer, po njima, na opozicionoj strani Srbije ima toliko aktera da je nemoguće fokusirati se i prepoznati ko je relevantan a ko ne, kaže za Danas Nikola Nešić, narodni poslanik stranke Zajedno koji je trenutno u Briselu.

„Važno je istaći da je Srbija bila nezaobilazna tema na svakoj sesiji i koliko je veliki fokus Evropska Unija stavila na nas kao ključnu zemlju za stabilnost u regionu. Sledeća godina biće izazovna za ceo svet i Evropu što će implicirati nove migracije stanovništva. Možda Srbija neće biti direktno pogođena novim izazovima ali svakako neće moći u potpunosti da izbegne te posledice“, kaže Nešić, koji je tokom svog boravka u Briselu razgovarao sa sa Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom čiji je zadatak saradnja Evropskog parlamenta i Parlamenta Republike Srbije.

I dok danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti imaju niz bilateralnih sastanaka sa visokim predstavnicima Evropske komisije, Nemačke, Francuske i Italije, a na marginama dvodnevnog samita Evropskog saveta, od Nešića (ne)zvanično saznajemo kako se u evropskim političkim i diplomatskim krugovima ocenjuje i trenutno sagledava situacija u Srbiji.

„Moram da istaknem da su u EU svesni apsolutno svih problema sa kojima se građani Republike Srbije ali i naša opozicija suočava. U trenucima ratova Rusija-Ukrajina, Izrael-Palenstina, Azerbejdžan-Jermenija na Balkanu nije potreban novi sukob i zato se između demokratizacije društva bira stabilnost što implicira javne kritike kroz izveštaje ali ne i konkretne mere protiv Srbije“, tvrdi on.

Aleksandra Moreti, poslanica Evropskog parlamenta, je po Nešiću, u ovim razgovorima bila daleko kritičnija ka Srbiji i žalila je „zašto ne iskoristimo priliku da se više približimo EU”.

„Složili smo da vladajuća struktura ne prikazuje koliko Evropska unija pomaže Srbiji finansijski i kontrolisanjem medija se marginalizuje značaj EU u Srbiji. Zamolio sam da EU napravi prezentaciju jasnog puta Srbije ka Evropskoj uniji kako bi svaki građanin na jednostavan način znao dokle smo stigli u procesu integracija“, kaže on.

Moreti je rekla da je Kurti, takođe, jedan od glavih krivaca za eskalaciju sukoba na Kosovu. Ali…

„Vučić je u ovom trenutku lako rešenje za stabilnost regiona jer na opozicionoj strani Srbije ima toliko aktera da je nemoguće fokusirati se i prepoznati ko je relevantan a ko ne. Evropskoj Unijii je mir u fokusu i vraćanje dijaloga Beograd – Priština te će izvršiti dodatni pritisak da se situacija kod nas unormali“, raportira Nešić iz Brisela za Danas.

Takođe u EU u Briselu su, kao on naglašava „svi su imali veliki osvrt na promenu medijskih zakona u Srbiji”.

„Hana Kojaković iz Media Diversity Instituta je pokazala par primera iz Srbije kako su Kurir i Radio Televizija Vojvodine prenele lažne vesti ali da su upravo reakcijom evropskih institucija, takvi tekstovi su kasnije obrisani i uklonjeni“, posebno ističe Nešić.

On ističe, kao jako važnu činjenicu da su svi mladi lideri regiona na skupu u Briselu pokazali veliku želju za saradnjom.

„Nisu nam potrebni autokratski režimi kao garancije stabilnosti već novi ljudi koji su spremni da razgovaraju. Ponovio sam da je priznavanje Kosova i Metohije kao nezavisne države nemoguće i da je potrebno da se svi razumemo naše narode ali da možemo da se zajednički borimo na toliko tema koje muči ceo region“, smatra on.

I Fabio Masimo Kastaldo takođe poslanik Evropskog parlamenta želi da uloži dodatne napore kako bi saradnja mladih parlamentaraca Zapadnog Balkana imala rezultat koji garantuje mir jer je upravo Evropska unija, pre svega, nastala na utemeljenju mira.

„Da li sada postoji mogućnost rata unutar bilo koje dve zemlje unutar EU? A, da smo to pitanje postavili 40-ak godina ranije sigurno ne bismo dobili isti odgovor kao i danas“, podsetio je Kastaldo.

Po njegovim rečima, posle četiri dana provedena u srcu Evropske unije Nešić kao glavni cilj EU ističe ponovo „smirivanje tenzija iznad svega”.

„Postoji mogućnost smanjenja ekonomske pomoći EU Srbiji, kao što je to već urađeno Mađarskoj, zbog toga što mi „ne radimo posao kako treba” i „ne ispunjavamo ono što od nas traže”, ali u ovom trenutku je i to manje važno, ma koliko da je uticaj na demokratizaciju društva – jedan od ključnih interesa Evropske unije. Ovog momenta oni biraju, kao što je i Angela Merkel birala, njen model – stabilnost“. Njima to najvažnije zbog trenutne i buduće situacije, opominje on iz Brisela.

Tu i takvu stabilnost u našoj Vladi, kao i svim ostalim u ovom regionu, bez tenzija i provokacija u narednom periodu, konkretno traže iz EU.

Go To Top
Skip to content