kontakt@zajedno-moramo.rs

Nestorović: Na ovom jezivom primeru pokazalo se koliko je ceo sistem zatajio

Stranka Zajedno pokrenula je inicijativu za sazivanje hitne sednice Odbora za prava deteta nakon što je javnost u Srbiji bila šokirana slučajem osmogodišnje devojčice koja je nakon prijava komšija pronađena zatočena u stanu svog oca u beogradskom naselju Mirijevo. Tom prilikom su se opozicionu poslanici obratili u holu Narodne skupštine.

Prvi put u XIII skupštinskom sazivu, opozicija je, na inicijativu stranke Zajedno, uspela da skupi potpise i preda zahtev za sazivanje hitne sednice Odbora za prava deteta.

U holu Narodne skupštine obratila se i narodna poslanica stranke Zajedno, Danijela Nestorović koja je istakla da je Odobor za prava deteta do sada zasedao samo dvaput od kojih je jedno zasedanje bilo onda kada je konstituisan.

“Na ovom jezivom primeru se pokazalo koliko je sistem zatajio, koliko su institucije zatajile, koliko su centri za socijalni rad zatajili. Ovo je primer koliko ovaj sistem ne funkcioniše jer su u pomenutom slučaju zatajile i lokalne samouprave i policija i zdravstvene ustanove”, rekla je Nestorović.

Kako je Nestorović objasnila, na osnovu podataka do kojih je došla kao advokat, Prvi osnovni sud u Beogradu je još 2016. godine doneo presudu na osnovu koje je delimično starateljstvo povereno ocu maloletne devojčice, ali je ujedno i Centar za socijalni rad opštine Palilula doneo rešenje o privremenom smeštaju deteta u Zvečansku.

“To nikada nije sprovedeno. Nadležni Centar za socijalni rad opštine Zvezdara je 2020. godine obavio razgovor sa ocem nakon prijava komšija kada su iz Centra za socijalni rad utvrdili da je otac podoban za vršenje roditeljskog prava i da ne postoji namera za zapostavljanjem deteta bez da su izašli na lice mesta”, rekla je Nestorović i dodala:

“Skandalozna je izjava direktorke Gradskog centra za socijalni rad koja je povodom slučaja osmogodišnje devojčice izjavila da su u ovom slučaju zatajili građani. Mi zahtevamo da se oni koji su vršili krivično delo nesavesan rad u službi imenuju”.

Go To Top
Skip to content