kontakt@zajedno-moramo.rs

Nešić: Razumemo radnike kragujevačkog Vodovoda koji su nezadovoljni statusom

Otpuštenim radnicima koji su preko agencije za zapošljavanje tri i po godine radili u kragujevačkom Vodovodu, a koji su u četvrtak obustavili rad, podršku su pružili narodni poslanik Nikola Nešić i potparolka Političke platforme “Solidarnost”, Melanija Lojpur.

Država Srbija konstantno krši zakone koje je sama propisala, sada Zakon o radu. Razumemo radnike Vodovoda koji su nezadovoljni statusom jer rade na ugovorima o privremeno – povremenim poslovima godinama. Ovim je ugrožen projekat „Čista Srbija” gde Vodovod radi trećinu poslova, a poslovanje je generalno ugroženo, Vodovod je najveći gubitaš u Kragujevcu. Stranka „Zajedno” će brzo predložiti novi Zakon o radu, rekao je Nešić.

Melanija Lojpur istakla je da su agencijsko zapošljavanje, kao i ugovori o privremenim i povremenim poslovima rak rana domaćih radnih prava.

Kao što smo mogli da vidimo na primeru radnika Vodovoda iz Kragujevca ljudi koji su radno angažovani nemaju gotovo nikakva prava od onoga što bi svako ko živi od svog rada morao da ima. Svi moraju da imaju zdravstveno i penziono osiguranje, pravo na odmor, razumno radno vreme, obezbeđenu sigurnosnu opremu i materijal za rad, platu za život.

Ne sme se zaboraviti da brojna javna preduzeća, koja bi trebala biti primer odgovornog postupanja prema radnicima, imaju ogroman broj radnika na PP ugovorima. Dovoljno je reći da država time daje jako loš primer svima, a pre svega privatnom sektoru i stranim kompanijama.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content