kontakt@zajedno-moramo.rs

Nešić: Kragujevac pokazao da je saradnja široke opozicije moguća, ‘Srbija bez nasilja’ je zakletva

Narodni poslanik Nikola Nešić ocenio je da su protesti “doneli Srbiji jaku opoziciju” ali i građane “oslobodili straha”, napominjući da je “‘Srbija bez nasilja’ zakletva od koje ne smemo da odustanemo, da istrajemo do poslednjeg zahteva”.

“Kragujevčani su svesni nasilja koje postoji u našem društvu. Sjajno je što je deo govornika na protestu upravo iz mase nezadovoljnih koji šetaju, zato što su se ljudi oslobodili straha. Oni sada ne samo da šetaju, oni sada i govore”, naglasio je Nešić, u razgovoru za Betu, koji je i odbornik u Skupštini grada Kragujevca.
On opoziciju u Srbiji upućuje na primer Kragujevca gde je deset potpisa, uprkos ideološkim razlikama, ispod tehničkog sporazuma da će na lokalnim izborima “svakog sugrađanina braniti od pritisaka vlasti i zaštiti njihovu pokaznu izbornu volju kao i da nema saradnje sa Srpskom naprednom strankom”.
“Počeli smo da radimo zajedno a nakon par meseci zajedničkog rada, pitaćemo građane kako oni vide naš rad i kako bi voleli da izgleda buduća izborna lista. Organizacija protesta je dokaz da možemo da funkcionišemo zajedno i to je važna poruka za sve”, ukazao je Nešić.
Na pitanje o smeni vlasti Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima, on je odgovorio – “teško da je to moguće bez elementarne saradnje svih trenutnih opozicionih partijia ili koalicija”.
“Zakon o planiranju i izgradnji je čak i na nacionalnom nivou dokazao da možemo svi da stavimo naš potpis kada je nešto štetno po građane”, podsetio je Nešićna zahtev opozicionih poslanika da se oceni ustavnosti tog zakona.
On je potvdio da se sa Demokratskom strankom i strankom Srce razgovara o bližoj saradnji, navodeći da “razgovori postoje već duže vreme, kao i da se vode na nacionalnom i lokalnom nivou”.
“Udruživanjem ove 3 stranke, dobija se zaista jedna ozbiljna politička organizacija koja može biti lider i na nacionalnom nivou ali i u mnogo lokalnih opština na predstojećim izborima”, rekao je Nešić.
Kako je primetio, “dok se drugi dele, mi se sabiramo i želimo da upravo i zamenimo trenutnu realnost Srbije i podržimo jedni druge svim snagama u borbi protiv autokratskog režima”.
Na pitanje kakve se promene kod protesta “Srbija bez nasilja” mogu očekivati od septembra, o čemu postoje najave, Nešić je konstatovao da “onoliko koliko budemo želeli promenu sistema, toliko ćemo biti blizu da to i uradimo”.
“Od septembra će ponovo raditi Narodna skupština, sledi još puno zakona koji su u proceduri a nisu dobri za građane. U septembru će svakako govoriti i političari na protestima jer moramo da udružimo svu snagu i ulice i parlamenta. Očekujemo veliku podršku građana, čak i onih koji su su glasali prošli put za vladajuću strukturu jer ovo je borba za bolje društvo, za bolju – našu Srbiju”, poručio je Nešić.
Go To Top
Skip to content