kontakt@zajedno-moramo.rs

Milošević: Narod želi promene i to se vidi u svetu

Kao internacionalni sekretar stranke Zajedno bila sam deo delegacije na 37. kongresu Evropske zelene stranke u Beču ovog vikenda, zajedno sa kopredsednicom stranke Biljanom Stojković.

Jedna od tema ovog kongresa bio je i proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Kako smo već pokrenuli povezivanje zelenih Zapadnog Balkana u prethodnom periodu, svakako smo stava da je potrebno posmatrati čitav region kao celinu, s obzirom da imamo slične probleme i moramo doći do zajedničkih rešenja. Prvenstveno moramo raditi na tome da region bude siguran i bezbedan bez konflikta među zemljama regiona, a kao sledeći korak da stvaramo ekonomsku zajednicu Zapadnog Balkana, kao način da ubrzamo naš put ka pristupanju EU. Od takve saradnje u regionu, sve zemlje Zapadnog Balkana bi imale brži napredak, kao i Evropa, u celini.

Na tim osnovama mogli bismo jačati veru građana u evropske vrednosti, koja je ovakvom vlašću, u Srbiji, poprilično umanjena. Kada vlast ne radi na tome da društvo bude demokratsko, kada radi na urušavanju institucija i obezvređuje vladavinu prava, onda imamo i rezultate koji pokazuju manju veru građana u EU, gde su zastupljene ove vrednosti. Usled urušavanja institucija, nedostatka demokratije u društvu, došli smo do toga da nam je medijski i javni prostor strašno zatrovan podelama, mržnjom i nasiljem.

Veliko je interesovanje za dešavanja u Srbiji povodom protesta koji se održavaju svake nedelje u Beogradu, a izražena je i podrška predstavnika zelenih iz cele Evrope. Ono što je sada slika situacije je da smo zemlja u kojoj se vidi da narod želi promene, kao i da je tragedija koja je dovela do ovog bunta snažno probudila građane i da je ovo početak promene društva i javnog prostora.

S obzirom da radimo na regionalnom povezivanju zelenih Zapadnog Balkana, sa ljudima koji misle kao i mi, da je vreme da se naš prostor posmatra bezbednim, stabilnim i ekonomski i energetski sigurnim, ovaj kongres doneo je neke nove ideje kako možemo da nastavimo to povezivanje. Kada imate ljude koji u svojim zemljama žele da naprave promene na bolje a tiču se mira, solidarnosti ,
zajedničkog evropskog puta, onda zajedno, usaglašeni u tim ciljevima možemo da napredujemo. Ako smo mi, zeleni, mogli da se povežemo, zašto to ne bi uradili i drugi politički akteri.

Kristina Milošević,
internacionalni sekretar stranke Zajedno

Go To Top
Skip to content