kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: U parlamentu instalirani prečišćivači za vazduh, a u vrtićima?

Dok je vazduh u Srbiji najzagađeniji u Evropi, vlast ne čini ništa da ovo zagađenje smanji. Jedino što smo primetili je da su u Narodnoj skupštini Republike Srbije postavljeni veliki prečišćivači za vazduh. Samo u bifeu ih ima četiri, u svakom ćošku po jedan.

Ovo je nečuveno. Skupština Srbije, koja bi hitno trebalo da raspravlja o merama za smanjenje zagađenja vazduha, jedino što je uradila da se suoči sa ovim problemom je instaliranje prečišćivača u zgradi parlamenta. Sa druge strane, roditelji se u vrtiću moje ćerke se sami organizuju da kupe prečišćivače za vazduh, za svojeu decu. Prošle godine, uprava vrtića nije dozvolila ovu kupovinu. Roditelji su ljuti i zabrinuti, sa pravom, jer deca su najranjivija kategorija – izjavio je Đorđe Miketić narodni poslanik iz zelene stranke Zajedno.

Setimo se da je bivši zamenik gradnočelnika Vesić, takođe rešavao problem zagađanja u gradu, kupovinom prečišćivača – al samo za gradsku upravu!
Mi smo spremili rešenje za zagađenje, i kratkoročno i dugoročno, jedino što nas vlast ignoriše. Ovo hitno mora da se promeni, jer godišnje u Srbiji od zagađenja vazduha umre preko 10.000 ljudi, a ovo će, po svemu sudeći biti možda i zima sa najtoksičnijim vazduhom ikada.

Go To Top
Skip to content