kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Šapićev rasizam hitno da osude sve institucije, a on da se izvini Romima

Veoma opasnu rasističku poruku izrekao je gradonačelnik Grada Beograda Aleksandar Šapić, dana 11. marta 2023. godine, koji je sve Rome u Beogradu okarakterisao kao naciju koja, citiram, “ne želi da živi u stanovima”, “vadi stolariju i čupa sve što može da se fizički počupa iz stanova”, “pravi probleme komšijama”, “njihova dece ne idu u školu, oni ne žele da rade” i uputio čitav niz drugih šovinističkih ocena koje zaslužuju najoštriju osudu čitave javnosti, ali pre svega nadležnih institucija, istakao je narodni poslanik dr Đorđe Miketić.

Javnu osudu i poziv Šapiću da se hitno izvini Romima, poslao sam ministru za ljudska i manjinska prava Tomislavu Žigmanovu sa zahtevom da kao resorni ministar, nadležan za pitanja prava manjina, osudi i sankcioniše ovu strašnu izjavu i time pokaže da institucije sistema funkcionišu čak i onda kada takva izjava dolazi od privilegovanih pojedinaca na vlasti.

Takođe, zahtev sam poslao i Nacionalnom savetu Roma, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, a o ovom anticivilizacijskom ispadu gradonačelnika Beograda obavestiću i Evropski parlament.

Кao član skupštinskog Odbora za evropske integracije i parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU, dobro sam upoznat sa obavezama Republike Srbije koje kao država kandidat za članstvo moramo da ispunimo u oblasti zaštite prava manjina.

Konačno, osuda Šapićevog raizma mora biti zatražena i od SNS-a jer pitanje je kako se oseća njegova koleginica, poslanica SNS, Nataša Tasić, kao i drugi pripadnici Romske manjine koji su u srpskoj naprednoj stranci. Da li njegova izjava znači da svi oni “vade stolariju” i da “prave probleme komšijama”?

Za sada poverenica za zaštitu ravnopravnosti je jedina institucija koja je do sada reagovala na Šapićev rasizam.

Ova izjava je utoliko opasnija jer dolazi od gradonačelnika glavnog grada Srbije i potpredsednika najuticajnije političke stranke, što je jasan signal javnosti kako se oni čiji je zadatak da štite prava manjina i obezbede uslove za njihovu punu integraciju u društvo, zapravo odnose prema manjinama – rasistički, diskriminatorski i šovinistički.

Beograd je uvek bio kosmopolitski, i grad otvorenog srca, a sada se, nažalost, na njegovom čelu nalazi čovek koji svojim rasističkim izjavama i postupcima okreće građane Beograda protiv naših romskih sugrađana i drugih manjinskih društvenih grupa.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content