kontakt@zajedno-moramo.rs

MIKETIĆ: Šapić da vrati GUP Beograda na ponovno pisanje – ili će ga građani na to naterati

Slike nasilnog usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu, slika je i prilika  višegodišnjih problema koji građani imaju sa pisanjem štetnih planskih dokumenata i ignorancijom vlasti prilikom njihovog donošnja.

Pisanje primedbi građana, odbijanje, ignorancija članova komisije za planove, protesti, guranje i sukobi, prekidanje sednica… sve smo to već dosta puta videli oko usvajanja plana za Makiš, Košutnjak, Blok 70, naselje Stjepana Filipovića, Kosančićev venac, Linijski park na Starom gradu i druge „niže“ planove.

Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine je u procesu usvajanja, a rani javni uvid za GUP je završen pre tri nedelje. Ovaj najvažniji planski dokument je bio na javnom uvidu samo 17 dana usred leta!

Prvo smo GUP Beograda čekali tri godine i apelovali na vlast da zajedno sa građanima i strukom krenemo u zajedničko pisanje ovog planskog dokumenta, jer javnost želi da se pita u kakvom gradu želi da živi. Ignorisali su nas, a onda se usred letnjeg raspusta organizovao rani javni uvid GUP-a, što tajnije, čisto da bi se ispunio zakonski minimum i privid uključivanja građana u planiranje grada.

Šapić, koji u kampanji nije ni učestvovao, nema legitimtet za donošenje ovog plana, jer su Beograđani na izborima smenili SNS vlast, a on je postao gradonačelnik kupovinom glasova ali i odbornika u Skupštini grada, čime je obezbedio da još neki mesec ista krimi-ekipa vlada Beogradom. Upravo da bi mogli da rasprodaju sve što u Beogradu još nije prodato i da bi legalizovali megalomanske projekte tipa: Makiško polje, bivši IMT u bloku 64, Nacionalni stadion, Marina Dorćol, sportski centar Gale Muškatirović (25. maj), Košutnjak, čitav kvart Manježa, novo naselje na Medakoviću, Bežaniji, urbanizacija Ade ciganlije, Ade Huje i sl. čime će ne samo uništiti naš grad već i tako legalizovati ogroman novac SNS kartela iz opljačkanih  javnih sredstava ili dobijen švercom narkotika i oružja.

„Dokument koji će trasirati put razvoja Beograda do 2041. godine, planirali su da napišu i usvoje bez da o tome pitaju Beograđane. Upozoravamo Šapića da prekine sa praksom Vesić – Stojčić, iskreno, a ne samo javno, i da GUP Beograda vrati na ponovno pisanje – ovaj put zajedno sa građanima i strukom.

Upozoravamo ga da ne pokušava tajno i protivno volji Beograđana da usvoji najvažniji planski dokument, jer će se suočiti sa koncentrisanim gnevom građana koji više neće trpeti razaranja našeg lepog Beograda. Kao što će Novosađani braniti svoj grad od građevniske mafije – to će učiniti i Beograđani“, ističe Đorđe Miketić, narodni poslanik stranke ZAJEDNO iz koalicije MORAMO.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content