kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Poslednja opomena, hitno zabraniti prevoz opasnih materija kroz Vračarski tunel

Nakon smrtonosnog iskakanja voza punog amonijaka u Pirotu i još nekolikolicine železničkih nesreća i prevrtanja koje su se desile u Srbiji u proketlih par nedelja, vreme je da ministar Vesić hitno zabrani prevoz opasnih materija kroz Vračarski tunel, ističe narodni poslanik dr Đorđe Miketić i dodaje da ministar mora da shvati da je ovo poslednja opomena i da hitno treba sprečiti tempiranu katastrofu koja preti Beogradu.

Svake noći ispod Beograda prolaze kompozicije sa najrazličitijim opasnim, ali i eksplozivnim materijama. Najčešće su to naftni derivati, tečni naftni gas, sumporna, sirćetna i azotna kiselina, veštačka đubriva i amonijak.

Ukoliko bi se opasni (otrovni, zapaljivi, eksplozivni) teret izlio u tunelu, ne postoji mogućnost intervencije vatrogasno-spasilačke brigade, a zbog uzanog prostora tunela i velike naseljenosti – posledice bi bile užasavajuće.

Zapisnik o inspekcijskom nadzoru iz maja 2018. kaže da vatrogasno spasilačke brigade Beograd nema mogućnosti za intervenciju ukoliko dođe do požara ili izlivanja opasnih materija. Spasilačke ekipe nemaju potrebnu opremu – boce sa kiseonikom za gašenje požara više od nekoliko minuta, nemaju specijalno šinsko vozilo za gašenje požara, niti mogu da priđu vatrogasnim kolima ka stanicama “Pančevački most” i “Karađorđev park”.

Zbog neplanskog razvoja železnice, rekonstrukcije pruga koje se ne koriste i ukidanja delova pruge iako most preko Dunava i dalje nije završen, svu odgovornost za ovakvu tempiranu bombu snosi SNS. Ovo je potencijalna katastrofa koja bi imala nesagledive posledice i smrtne ishode, a koju današnji ministar Vesić rešava po pitanju: Valjda neće.

Stoga, hitno zabraniti prevoz opsanih materija dok se most preko Ade Huje ne završi, a do tada opasne materije prevoziti drumskim ili rečnim saobraćajem. Ovo jeste skuplje za prevoznike, ali mi verujemo da životi ljudi nemaju cenu.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content