kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Lažna rekonstrukcija Bajlonija služi za izvlačenje novca pred beogradske izbore

Trenutno je na javnoj prezentaciji u Upravi grada Beograda, urbanistički projekat za rekonstrukciju Bajlonijeve pijace sa metro stanicom. Ovaj plan podrazumeva rušenje Bajloni pijace, koja bi se sa postojećih 9400 kvadrata upotrebljive površine, svela na 1700m2, a deo tezgi bi se preselio u suteren i podrumski deo.

Podsećamo, Bajloni pijaca je već kompletno rekonstruisana 2016. godine, a onda je pre godinu dana, grad Beograd je raspisao tender za rekonstrukciju Bajlonija po uzoru na Palilusku pijacu – tačnije zatvoreni tržni centar. Zbog pritiska javnosti i naših primedaba – grad je povukao ovaj tender.
Sada ponovo, bez ikakvog uključivanja građana i struke, u letinjim mesecima, pokušavaju da proguraju planove za rekonstrukciju pijace pod parolom izgradnje metro stanice. Međutim, metro neće proći ispod skadarlije do 2031. godine po njihovim planovima a već su rokovi probijeni.
Ono što je posebno zabrinjavajuće je što ako se raspisuje konkurs za pijacu i metro stanicu zajedno, upotrebna dozvola za pijacu neće se moći dobiti dok se ne dobije i upotrebna dozvola za metro, što znači da se pijaca neće moći legalno koristiti do posle 2031. godine.
Ovo je samo još jedna koruptivna šema kojim planiraju da unište istorijsko jezgro i duh našeg grada, opljačkaju budžet ali i pripreme teren za novu megalomansku gradnju na Dorćolu. Važno je napomenuti da projekat rekonstrukcije Bajlonija potpisuje Zorica Savčić, ista osoba koja je potpisala i rekontrukciju, tačnije destrukciju Trga Republike. Obzirom da je svima jasno da se ovakva hitna rekonstrukcija Bajlonija ne radi zbog umišljenog metroa, već se iza ovog posla od preko 60 miliona evra krije potreba za hitnim prebacivanjem novca sa republičkog u gradski budžet zbog pomoći posrnulom Šapićevom režimu i skorašnjim izborima u Beogradu.
Gradski budžet nije predvideo stavku za populističke i koruptivne šeme poput besplatnih udžbenika i vrtića, pa će ovaj novac biti iskorišćen za veštačko podizanje rejtinga gradonačelniku. U ovom trenutku u kabinetu se planira izvlačenje ovog novca preko najave “besplatnih udžbenika” sa unapred dogovorenim izdavačima, slično kao što je Šapić već poklonio vaučere za decu koji su se mogli koristiti samo u jednoj, odavno ušemljenoj, prodavnici.
Preko 500 starograđana je za dva dana potpisalo peticiju protiv najavljene destrukcije stogodišnje Bajloni pijace jer ona predstavlja srce Beograda i turistički biser našeg grada, ali i izvor prihoda za mnoge poljoprivredne proizvođače, prodavce i male preduzetnike u okolnim ulicama. Preko 100.000 građana koristi ovu pijacu i nek aktuelni režim ne bude u dilemi – odbranićemo naš Bajloni.
Go To Top
Skip to content