kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić: Hitno pronaći rešenje za preskup smeštaj studenata u Beogradu

U Beogradu ima oko 100.000 studenata, koji studiraju na Univerzitetu u Beogradu, ali i drugim privatnim fakultetima. Ove godine biće upisano preko 20.000 novih studenata – brucoša. Samo mali broj njih je na budžetskom tj. državnom finansiranju, sa smešajem u studentskim domovima, a još manji broj onih koji dobijaju stipendiju ili neku pomoć države.

Sa druge strane, u proteklih godinu dana cene za iznajmljivanje stanova u Beogradu su duplirane. Od prošlogodišnjih 4 evra po m2 – do 8 ili 9 evra po m2 ove godine u centralnim gradskim opštinama. Ovaj katastrofalan skok cena je neizdrživ za veliku većinu studenata i njihovih roditelja. Očekuje se da će ove godine veliki broj studenata zamrznuti studije ili čak odustati od daljeg studiranja zbog nemogućnosti plaćanja života i studija u najvećem univerzitetskom centru u Srbiji.

Grad Beograd, ali i nadležno Ministarstvo za obrazovanje i nauku, nisu učinili ništa da se ovaj problem ublaži. Ozbiljna država koja ulaže u obrazovanje mora imati akcioni plan kako se ovaj problem može rešavati. Postoje već provereni mehanizmi u zemljama u regionu i Evropi od preuređenja i prenamene zgrada i stanova u vlasništvu grada ili republike, brze izgradnje domova i kolektivnih stanova, pa čak i eksproprijacije nagomilanog stambenog prostora koji se gradi za komercijalnu prodaju, jer je javni interes da država podrži i pomogne svoje studnete. Takođe, mora se i onemogućiti zakupodavac da bez razloga otkaže stan studentu koji uredno plaća zakup.

Ovaj problem narasta već godinama, jer beogradska uprava u bescenje prodaje svoje objekte i zgrade privatnim kompanijama, a mahnito izdaje dozvole za izgradnju samo komercijalnih stanova. A sada je, zbog ogromnog priliva izbeglica iz Ukrajine i Rusije, koji su uglavnom veće platežne moći, ovaj problem eksplodirao, tako da će zbog nebrige, veliki broj studenata biti primoran da odustane od daljeg školovanja.

Profitno orjentisanom politikom stanovanja i nebrigom za problem studenata, Srbija odustaje od svog najvećeg potencijala – a to su mladi ljudi željni obrazovanja. To se ne sme dozvoliti, stoga zahtevamo hitnu radnu grupu sačinjenu od republičkih i gradskih institucija, u koju će biti uključen i Univerzitet u Beogradu da se što hitnije nađu rešenja za desetine hiljada studenata koji su sada u očaju jer im je ugrožena budućnost. Takođe, neophodno je i napraviti strategiju za dalje sistemsko rešavanje ovog problema.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content