kontakt@zajedno-moramo.rs

Krivac za situaciju na Šodrošu je isključivo aktuelna vlast!

Podsećamo da je glavni krivac za trenutnu situaciju u Novom Sadu i na Šodrošu aktuelna vlast. Građanska i stručna udruženja, političke stranke i građani su u prethodnom periodu svakim mogućim institucionalnim putem pokušali da utiču na izmene GUP-a, kojim se uništava kvalitet života u našem gradu.

Ulagane su primedbe na ideju pomeranja nasipa i korita Dunava, zbog rizika od poplava, na planove da se u toj zoni zidaju višespratnice. Primedbe na uništenje parka prirode sa svim njegovim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, jedne od poslednjih odbrana grada od već prevelikog zagađenja. Primedbe na vijadukt planiranog mosta kojim će tranzit prolaziti na nekoliko metara od stanova ljudi.

Protiv GUP-a je, podsećamo, prikupljeno preko 13.000 potpisa građana, a gotovo ništa od toga institucije nisu uvažile. Silovane su procedure, članovi nadležne komisije su očigledno bili u sukobu interesa, a na zahtev da građanke i građani Novog Sada pošalju jednog jedinog predstavnika da se obrati Skupštini Grada povodom usvajanja GUP-a, odgovor je bio dovođenje privatnog batinaškog obezbeđenja.

Na kraju smo dovedeni u situaciju da nas policija čisti sa javnog prostora koji pripada svima nama, stavljajući se u službu kineske kompanije CRBC koja je počela protivpravno da izvodi radove. Stotine policijskih službenika bez istaknutih oznaka, identiteta i brojeva znački, svih ovih dana nam onemogućava da se slobodno krećemo našim prostorom. Zašto?

Zato što je prljavi interes kapitala odlučio da to više nije naš prostor, odlučio je da ga svakim sredstvom otme građanima i strpa u svoj džep.

Pogled na Šodroš je danas kao pogled na ratnu zonu i za to je ključni krivac Miloš Vučević i naprednjačka vlast.

Zahtevamo da se sa prestane sa zloupotrebom policije, da se prestane sa nasiljem nad građanima i da se GUP vrati na novu javnu raspravu uz novi sastav nadležne komisije. Vratite se razumu, dok niste otišli predaleko.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content