kontakt@zajedno-moramo.rs

Miketić i Marković upozoravaju: Hitno ispitati bezbednost beogradskih zgrada u novogradnji

Katastrofalan potres u Turkoj i Siriji, ali i novi potresi u regionu su uplašili građane. Pogotovo one koji žive u sumnjivim novoizgrađenim zgradama.

Svedočili smo da su tek izgrađene i neuseljene zgrade popadale u Turskoj kao kule od karata. Takođe, setimo se zemljotresa u Albaniji pre dve godine, kada su brojne divlje i nebezbedne zgrade pale kao kule od karata što je doprinelo mnogo većem broju žrtava tih prirodnih katastrofa.

Danas su se desili novi potresi u regionu, u Rumuniji, Hrvatskoj, treslo se i u Srbiji.

Srbija je, takođe poput Turske i Albanije, zemlja gde se zakon zaobilazi i ne postoji stroga kontrola bezbednosti novogradnje što dobodi ogroman broj građana u opasnost. Setićemo se i nekoliko srušenih zgrada na Vračaru i Dorćolu zbog podrivajućih iskopnih jama i gradnje na klizištu.

Novnari BIRN-a su dokazali da je u Beogradu nelegalno legalizovano oko 500.000m2. Ti investitori koji grade na divlje, bez ikakve inspekcije i kontrole, mogu uraditi neverovatne uštede u materijalu nauštrb statike i bezbednosti. Njih niko ne kontroliše jer su podmitili nekog iz opštine i grada da ih ne dira, tj da im ne šalju inspekciju.

Čak i ovih pola miliona kvadrata je samo deo problema, jer i kada se zgrada zida i po dobijenoj dozvoli, investitori iz pohlepe jedno prijvaljuju a drugo ugrađuju. Prave se uštede na materijalu i niko ne utvrđuje pravo stanje, što sve stanare dovodi u opasnost.

Ovo nikada niko nije ispitao, i zato hitno oformiti stručnu gradsku komisiju da ispita sve objekte koji su suspektni i čiji su nadzor potpisali ona lica koja se najčešće pominju u spornim izgradnjama i legalizacijama.   Takođe, otvorili smo poseban imejl nalog za sve građane Beograda da prijave problem, i molimo sve koji sumnjaju u kvalitet njihove novogradnje ili žive u spornim i nelegalnim objektima da nam se jave na: krimigradnja@test2.zajedno-moramo.rs

Miketić i Marković su kandidati za gradonačelnika na predizborima stranke Zajedno i najavljuju temeljnu i nemilosrdnu borbu protiv divlje gradnje.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content