kontakt@zajedno-moramo.rs

Gradska vlast nastavlja da ruši Beograd

Gradska vlast nastavlja da ruši Beograd, uz blagoslov Zavoda za zaštitu spomenika koji proglašava delove istorijskih celina kao nebitne po sopstvenom koruptivnom nahođenju. Ponovo je na meti rušenja Nemački paviljon na Starom sajmištu.

I pored dokaza koji su predočeni iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holakustu, o zdanju Nemačkog paviljona i njegovom okruženju kao neporecivom delu prostora logora smrti, vlast ignoriše istorijske činjenice, ignoriše sećanje, ignoriše dostojanstvo žrtava, dostojanstvo grada, dostojanstvo građana. Rušenje se pritom obavlja potpuno nezakonito, bez ikakve informacije o izvođaču i svrsi radova, bez zaštitne ograde – divlje i kriminalno. U tom bezakonju nestaje još jedno zdanje koje je moralo da bude stavljeno pod najstrožu zaštitu.

Dolazi vreme kada će rušitelji Beograda odgovarati pred zakonom i pred građanima. Rušenje Beograda mora da stane.
Pozivamo zaposlene u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika da ustanu protiv diktata korupcije i institucionalnog nasilja kojim se omogućava poništavanje sećanja, kojim se, uostalom, poništava i sam smisao postojanja ove institucije posvećene zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa Beograda.
Zahtevamo momentalno obustavljanje rušenja i stavljanje Nemačkog paviljona pod zaštitu u okviru istorijske celine logora Sajmište.
Fotografija: Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu
Go To Top
Skip to content